‘Iedere bevalling van eerste kind in het ziekenhuis’
In Nederland bestaat de opmerkelijke gewoonte om thuis te bevallen. Bijna overal elders in de rijke wereld gebeurt dat in het ziekenhuis. En terecht: dat is veiliger. Bovendien belandt een groot deel van de thuisbevallers uiteindelijk toch in het ziekenhuis, omdat er iets misgaat. Het zou veiliger zijn als alle vrouwen meteen naar het ziekenhuis zouden gaan, zeker voor hun eerste kind. Dat zegt Jan Nijhuis, hoogleraar verloskunde in Maastricht en mede-auteur van Europese onderzoeken naar de kwaliteit en risico's van geboortezorg tegen Trouw. "Van alle vrouwen die van hun eerste kind bevallen, moet 60 procent alsnog naar het ziekenhuis. Bij volgende kinderen ligt dat percentage veel lager. Er is veel voor te zeggen om vrouwen aan te raden de eerste keer in het ziekenhuis te bevallen en als dat goed gaat daarna thuis te bevallen."
In Nederland sterven nog steeds meer kinderen rond de geboorte dan in buurlanden, hoewel het de laatste tijd wel iets beter gaat. Uit onderzoek blijkt dat niet zozeer de thuisbevalling het grote risico is, maar de vaak gebrekkige overdracht tussen verloskundige en ziekenhuis.
Het is nog veiliger om je hele leven in het ziekenhuis te blijven, dat is veiliger en er is altijd hulp in de buurt.
Uiteraard zijn de risico’s groter als je thuis bevalt, maar aangezien in NL de ziekenhuizen vrijwel altijd in de buurt zijn is het nogal appels met peren vergelijken met het buitenland.
Je zou beter kunnen zeggen: woon je meer dan 20 minuten bij het ziekenhuis vandaan, beval dan de 1e keer in het ziekenhuis. Wij woonden 5 minuten bij het ziekenhuis vandaan.
“Uiteraard zijn de risico’s groter als je thuis bevalt, maar aangezien in NL de ziekenhuizen vrijwel altijd in de buurt zijn is het nogal appels met peren vergelijken met het buitenland.”
Da’s niet waar Rodberth. Er is geen verschil in veiligheid tussen een thuisbevalling en een ziekenhuisbevalling bij het eerste kind, bij het tweede is een ziekenhuisbevalling zelfs ietsje onveiliger. Daarbij wordt wel uitgegaan van ongecompliceerde zwangerschappen/bevallingen. Verloskundigen komen met een tas vol spullen: beademingsapparatuur, hechtmateriaal e.d., die hebben echt wel wat meer bij zich dan alleen een navelklemmetje. Als er een complicatie optreedt moet de bevallende vrouw op voorhand of alsnog naar het ziekenhuis. Meestal is er bij een thuisbevalling optredende complicatie genoeg tijd om naar het ziekenhuis te gaan (in tegenstelling van wat films je willen doen geloven is een bevalling geen hysterische krijsaangelegenheid). In het ziekenhuis wordt ook bij een ongecompliceerde bevalling vaak te vroeg en te zwaar ingegrepen wat weer complicaties met zich mee kan brengen. Bovendien zijn de bacteriën in je eigen huis een stuk onschadelijker dan die in het ziekenhuis.
(in antwoord op RhodBerth)60% van de thuisbevallingen van een eerste kind eindigt in het ziekenhuis? Vind je het heel erg dat ik daar geen zak van geloof?