6 voordelen van donkere chocolade

Is donkere chocolade gezond? In vergelijking met andere soorten chocolade staat donkere chocolade hoog aangeschreven. "Donkere chocolade heeft minder toegevoegde suikers en vet dan melk of witte chocolade", zegt diëtist Devon Peart.

In de kern hebben melkchocolade en donkere chocolade vergelijkbare ingrediënten, waaronder cacaoboter, suiker en cacaobestanddelen. De twee soorten chocolade verschillen in hun percentage cacaobestanddelen.

"Donkere chocolade bevat tussen de 50% en 90% cacaobestanddelen", zegt Peart. "En melkchocolade heeft tussen de 10% en 50%."

1. Rijk aan flavanolen

Flavanolen worden aangetroffen in planten zoals de cacaoboom. Deze bomen produceren de cacaobonen die worden gebruikt om chocolade te maken. Flavanolen zijn gerelateerd aan de productie van stikstofmonoxide, dat je bloedvaten ontspant en de doorbloeding verbetert. Dit verlaagt op zijn beurt ook de bloeddruk.

Pure chocolade "bevat twee tot drie keer meer flavanolrijke cacaobestanddelen in vergelijking met melkchocolade".

2. Bron van belangrijke mineralen

Donkere chocolade zit boordevol belangrijke mineralen, waaronder ijzer, magnesium, zink, koper en fosfor. In je lichaam worden deze mineralen gebruikt om factoren zoals immuniteit (zink) te ondersteunen, kunnen ze helpen je botten en tanden gezond te houden (fosfor) en bijdragen aan een betere slaapkwaliteit (magnesium).

3. Zuivel vrij

Zoals de naam al aangeeft, bevat melkchocolade melk of melkbestanddelen. Maar donkere chocolade bevat meestal geen melk.  Dat betekent dat het een goede optie is als je gevoelig bent voor melkproducten of een zuivelvrij dieet probeert te houden. 

4. Rijk aan vezels

In vergelijking met andere zoete lekkernijen bevat pure chocolade veel vezels.

5. Beschermt de huid tegen beschadiging door de zon

De antioxidanten in donkere chocolade verbeteren de doorbloeding van je huid en beschermen deze tegen beschadiging door de zon. Een kleine studie wees zelfs uit dat het eten van chocolade met veel flavanolen - dat wil zeggen donkere chocolade - je huid kan beschermen tegen de effecten van UV-stralen (ultraviolette straling).

6. Verbetert je humeur

Goed nieuws: als je je beter voelt na het eten van pure chocolade, is daar een wetenschappelijke reden voor. Donkere chocolade wordt al lang in verband gebracht met gevoelens van plezier en genot. Die gevoelens kunnen afkomstig zijn van zogenaamde polyfenolische verbindingen.

"Polyfenolen zijn antioxidanten die cortisol, een stresshormoon, verlagen", legt Peart uit. "Dus er zijn stemmingsverhogende voordelen aan het eten van pure chocolade." 

Bron(nen):   Cleveland Clinic