Slechtere gezondheid, omdat je minder verdient dan de buurman

De stress, veroorzaakt doordat je minder verdient dan je buurman, kan deels verklaren waarom mensen met een lager inkomen ongezonder zijn dan zij die meer verdienen. Dat is de conclusie van Schotse onderzoekers na analyse van gegevens over inkomen, welvaart en gezondheid onder 40.000 Britten. Uit de studie bleek dat het absolute inkomen geen effect heeft op de gezondheid, wel het inkomen in vergelijking met de directe omgeving. Dat inkomensverschil zou tot ongezonde chronische stress kunnen leiden. Al eerder is aangetoond dat inkomensverschillen tussen vrienden, familie en buurtgenoten van invloed zijn op welzijn en geluk. Dat lijkt dus ook te gelden voor gezondheid. Uit eerder onderzoek bij primaten blijkt iets soortgelijks: dieren die onderaan de sociale ladder staan kunnen lijden aan chronische stress en daardoor in slechtere gezondheid zijn, ook al is er meer dan voldoende voedsel aanwezig. Het streven naar een hoger inkomen heeft in zoverre een positief effect op de gezondheid, dat men stijgt op de sociale ladder. Maar gemiddeld verandert er dan niet veel. Want voor een ieder die een plaatsje stijgt, daalt er weer een ander. De vaak genoemde ongezondere leefstijl is volgens de Schotten dus niet de enige oorzaak van de verschillen in levensverwachting en gezondheid tussen mensen met hogere en lagere inkomens.    

Bron(nen):   Daily Mail      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Malky

  Conclusie: de gezondste mensen zijn communisten.

 2. vandehoedenderand

  Ik blijf het maar raar vinden. Jezelf meten aan andere mensen. Of belangrijk vinden wat men van je denkt. Doe toch niet zo raar. Het leven is te kort en kostbaar voor die onzin.

 3. Vogelbeest

  Meer eten uit potjes, zakjes en doosjes is slechter voor je gezondheid dan duurder vers vlees klaarmaken in olijfolie en het klaarmaken van verse groenten en dergelijke kost meer aandacht en geld dan even snel een diepvrieslasagna in de oven schuiven. Bij een hoger besteedsbaar inkomen eten mensen gemiddeld ook gezonder.

  • vandehoedenderand

   Gezond eten hoeft niet duur te zijn…
   Echt niet. Geld is niet het (grootste) probleem. Wel de gemakzucht.

   (in antwoord op Vogelbeest)
  • Divert

   Ook weer oorzaak en gevolg omgedraaid. Je kan voor weinig geld een gezonde maaltijd in elkaar draaien met verse seizoensgroenten.

   (in antwoord op Vogelbeest)
 4. Burgermans

  Omdraaiing van oorzaak en gevolg. Luie, dikke en dus ongezonde mensen verdienen nu eenmaal minder dan ambitieuze, sportieve en dus gezonde mensen.

  • Apekool

   Ik stel me hierbij een plaatje van een ranke vuilnisman en een vette sigarenrokende bankier bij voor – oh wacht…

   (in antwoord op Burgermans)
 5. meesan

  “De stress, veroorzaakt doordat je minder verdient dan je buurman,” Dat noemen wij thuis geen stress maar jaloezie.

Reacties niet toegestaan