Dementerenden vastgebonden aan bed

In het sprookje van het kabinet wonen dementerende ouderen zo lang mogelijk fijn thuis, liefdevol verzorgd door nabije familie en vrienden. De werkelijkheid is anders: vier op de tien thuiswonende dementerenden heeft te maken met een vorm van vrijheidsbeperking. Bijna tachtig procent ontving 'onvrijwillige zorg.' En vooral familie blijkt met harde hand te zorgen. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Maastricht na een studie onder bijna duizend thuiswonende dementerenden. Jan Hamers, onderzoeker en hoogleraar ouderenzorg in Maastricht denkt dat het werkelijke aantal nog veel hoger ligt. 'We hebben alleen gekeken naar mensen die onder toezicht staan van zogenoemde casemanagers', zegt hij in Trouw. Opgesloten De dementerenden krijgen gedwongen of stiekem medicatie of voedsel toegediend, worden gedwongen onder de douche geplaatst of in huis opgesloten. Ook is er een kleine groep die echt te maken krijgt met fysieke beperkingen. Ze worden met tafelbladen klemgezet, hebben bedhekken of worden in bed of op de stoel vastgebonden. 'Dan kun je gerust de vraag stellen: kan zo iemand nog wel thuis wonen?', zegt Hamers. 'Wat voor leven heb je dan?' Mantelzorg Ouderen die alleen wonen, lopen een hoger risico om vastgebonden of opgesloten te worden, zo blijkt uit de studie. Bovendien is er een rechtstreeks verband tussen de belasting van de mantelzorger en de hoeveelheid dwang. Die dwang wordt in de meeste gevallen uitgevoerd door familieleden, niet door professionele verzorgers. Regelgeving Omdat de overheid ouderen langer laat thuis wonen, vreest de hoogleraar een toename van vrijheidsbeperking in de thuissituatie. Hij vindt dan ook dat er haast gemaakt moet worden met regelgeving voor zorg thuis. 'Anders blijven we in Nederland maar wat aanhannesen.'  

Bron(nen):   Trouw      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Prikker

  Het topje van de ijsberg wordt langzaam zichtbaar.
  En de politiek sliep verder….

  • marianne martens

   zou goed zijn als de verzorgingshuizen zelf met you tube filmpjes en artikelen de publiciteit opzoeken zodat het niet geïnteresseerde publiek misschien iets meer gaat nadenken over de ellende waarin ouderen leven.?

   (in antwoord op Prikker)
   • Prikker

    Verzorgingstehuizen zelf hebben er geen belang bij vrees ik, die weten als geen ander dat als er uit hun verzorgingstehuis een negatief signaal komt zij de volgende zijn om te sluiten. De sector staat al zo zwaar onder druk…. Idem voor ‘t personeel en hun banen.
    Maar waarom dit kabinet denkt dat deze veelvoorkomende wantoestanden in de privacy en onzichtbaarheid van een (t)huisomgeving ineens niet meer zouden voorkomen wanneer de werkdruk op die verzorgers alleen nog maar toeneemt is voor mij onbegrijpelijk.

    En het is echt niet zo moeilijk te begrijpen hoor.. als je 1.000 dementerende ouderen hebt die je moet verzorgen… waar ben je dan meer tijd en moeite aan kwijt… aan het verzorgen van die 1.000 ouderen in gecentraliseerde, goed-geëquipeerde verzorgingscentra, òf in 1.000 los van elkaar gelegen individuele huishoudens die niet zijn ingericht op die zorg en waar geen enkel toezicht is…. dat is toch niet uit te leggen…. dit is pure verdeel en heers politiek zonder enige visie (anders dan kostenbesparing).

    Een humanitaire ramp in wording… mark my words.

    (in antwoord op marianne martens)
    • marianne martens

     dank voor uw antwoord.u heeft helemaal gelijk, de ramp in wording heeft al een lange voorfase gehad.

     (in antwoord op Prikker)

Reacties niet toegestaan