Veganistisch koppel moet kind afstaan, omdat het ernstig ondervoed is

Een Italiaans koppel heeft hun kind moeten afstaan, omdat het ernstig ondervoed was. De twee veganisten hadden hun baby meer dan een jaar een plantaardig dieet voorgeschoteld. Het veertien maanden oude jongetje woog nog geen vijf kilo, het gewicht van een drie maanden oude baby.

Hij werd door zijn opa en oma naar een ziekenhuis in Milaan gebracht, omdat zij vreesden voor het leven van hun kleinzoon. Daar schrokken de artsen erg van zijn gesteldheid. Hij moest direct worden geopereerd aan een hartafwijking, had een groot tekort aan calcium en was extreem ondervoed.

Er is een politieonderzoek gestart om hem bij zijn ouders weg te halen. Hoofd kindergeneeskunde Luca Bernardo zegt: “Dit dwingt ons na te denken over ongewone diëten. In dit geval was het nog gecompliceerder vanwege de hartafwijking. Het hoeft geen probleem te zijn om een afwijkend voedingspatroon te kiezen, maar deze baby had sinds zijn geboorte extra calcium en ijzer nodig.”

Meerdere gevallen
In de afgelopen maanden zijn er in Italië meerdere gevallen bekend geworden van ondervoede veganistische kinderen. In juni moest een tweejarig meisje van veganistische ouders enkele dagen op de intensive care van een ziekenhuis in Genua doorbrengen, toen dokters ontdekten dat ze vitaminetekorten en bloedarmoede had. Daarnaast was er een maand geleden een elf maanden oude baby, die voor ernstige ondervoeding is behandeld in Florence.

Ook in andere landen zijn er gevallen bekend van ondervoede kinderen vanwege een veganistisch dieet. Zo is er in 2007 een baby in de VS na zes weken overleden, omdat zijn ouders hem alleen maar sojamelk en appelsap hadden gegeven. In Frankrijk stierf in 2011 een elf maanden oude baby van veganistische ouders door een vitaminetekort.

Kinderen hoeven niet ondervoed te raken door een veganistisch dieet, maar het vraagt wel een flinke extra inspanning van de ouders om alle tekorten op andere manieren aan te vullen.

Bron(nen):   The Washington Post