Consumentenbond concludeert: glutenvrije producten vaak ongezonder

Het is een beetje sneu: laat je al die lekkere glutenrijke boterhammen, taartjes en pasta staan, omdat je gelooft dat dat gezonder is, blijkt het in werkelijkheid juist veel slechter voor je te zijn, zo lees je, terwijl je aan je gortdroge smakeloze glutenvrije cracker knabbelt.

De Consumentenbond vergeleek de ingrediënten van vijf glutenvrije A-merkproducten en de resultaten zijn niet mals. In het glutenvrije knäckebröd van Wasa zit zes keer zoveel verzadigd vet en twee keer zoveel zout als in de volkoren variant. De Koopmans glutenvrije pannenkoekenmix is twee keer zo zout als de 6-granen pannenkoekenmix. En Peijnenburg glutenvrij bevat per 100 gram 30 kilocalorieën meer dan de 'gewone' Peijnenburg ontbijtkoek.

Nagenoeg alle onderzochte glutenvrije producten bevatten minder vezels, meer suiker, meer vet of meer zout dan de variant met gluten. Bovendien zijn ze een stuk duurder. Stroopwafels zonder gluten zijn bijvoorbeeld 3,5 keer zo duur als gewone stroopwafels.

Wie geen coeliakie heeft, maar toch meent dat darmklachten overgaan door gluten te mijden, ervaart meestal gewoon een placebo-effect.

Bron(nen):   AD