5 dingen die er mis kunnen zijn met je deodorant

Je eet natuurlijk niet zomaar een kwalijke chemische stof. Spreekt voor zich. Maar we spuiten van alles onder onze oksels, waaronder stoffen die in de bloedbaan gearriveerd niet fijn zijn.

Parabenen

In veel cosmetica en ook in veel deodorants zitten parabenen. De chemische eigenschappen van parabenen zorgen ervoor dat ze uitstekende conserveringsmiddelen zijn die ervoor zorgen dat ingrediënten langer bewaard kunnen worden. Deze conserveringsmiddelen doden schimmels en zwammen voordat deze een kans hebben om zich te verspreiden en schade aan te richten aan onze producten. Volgens sommige studies kunnen deze stoffen waaronder methylparabeen, ethylparabeen, propylparabeen, butylparabeen en isobutylparabeen de gezondheid schaden door bij te dragen aan de ontwikkeling van tumoren. Daarnaast worden parabenen er van verdacht onze hormoonhuishouding te beinvloeden

Aluminium

Met name antitranspiranten bevatten meestal aluminium-zirkoniumzouten. Deze zouten remmen de productie van transpiratievocht. Aluminium is een metaal. Hoort niet thuis in je lichaam

Triclosan

Triclosan is een krachtige en veel gebruikte bacteriedodende en schimmelwerende stof. Het is een wit poeder met een lichte aromatische geur.  Het is niet zomaar gevaarlijk, maar wel bij hoge doses. Daarom is het goed te weten dat het in meer cosmetica zit. Bijvoorbeeld in desinfecterende zeep. Voor je het weet krijg je er toch veel van binnen.

Ftalaten

Een hormoon-verstorende stof. Ftalaten zijn weekmakers die de geur in parfum en de kleur en cosmetica stabiliseren; ze zorgen er ook voor dat nagellak niet schilfert. Op de meeste etiketten worden ze niet vermeld, hoewel ze in bijna alle denkbare persoonlijke verzorgingsartikelen te vinden zijn, verborgen onder de naam ‘parfum’.  

Geurstoffen

Op bijna ieder ingredientenlijstje van deodorant zie je het staan. Het kan onschuldig zijn, maar het kan ook kwalijk zijn. Als je bovenstaande stoffen niet in je lichaam wilt hebben moet je opletten wat je koopt. Of geen deodorant gebruiken. Gewoon goed wassen is ook geen gek idee.  

Bron(nen):   Time