Deze twee dingen moet je nooit doen als je ‘s nachts wakker wordt

Het is heel normaal dat je tussen twee slaapcycli in even kort wakker wordt. Soms ben je je daar nauwelijks van bewust, soms ben je klaarwakker. In dat laatste geval is het niet altijd makkelijk om de slaap weer te vatten.

Over wat je dan het beste kunt doen, lopen de meningen uiteen. De Amerikaanse slaapspecialist dr. Michael Breus raadt in elk geval aan om twee dingen te allen tijde te vermijden. Ten eerste naar het toilet gaan. “Alleen al door rechtop te gaan staan, verhoog je je hartslag, waardoor je actiever wordt. Je hartslag moet laag zijn om ontspannen genoeg te zijn om in slaap te vallen. Sta je op, dan wordt het dus lastiger om de slaap weer te vatten,” aldus de psycholoog.

Het tweede wat je absoluut niet moet doen is op de klok kijken. “Kijk niet naar de klok als je wakker schrikt. Dat zet je ertoe aan om uit te rekenen hoeveel uren je nog hebt voor je wekker je slaap ruïneert. Weersta de drang om je smartphone te pakken en probeer je zoveel mogelijk te ontspannen zodat je weer indommelt.”

Breus adviseert om zo ontspannen mogelijk te blijven. Ga je niet opwinden over je verstoorde slaap. Ga niet piekeren over hoe moe je morgen zult zijn, want weet: na één kort nachtje kom je de volgende dag best door.

 

Bron(nen):   HLN