Maagverkleining kan gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen

Vrouwen kunnen last krijgen van ernstige complicaties tijdens hun zwangerschap als ze in het verleden een maagverkleining hebben ondergaan. Te laat ingrijpen kan zelfs fataal zijn voor moeder of kind. Dat zeggen artsen van het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven.

Bij zwangere vrouwen raken na een maagverkleining de darmen sneller bekneld. Daardoor kunnen ze niet meer of heel moeizaam eten, legt obesitaschirurg Wouter Leclercq uit. Een operatie om de darm te bevrijden is vaak de enige oplossing. Van de vrouwen die na 48 uur pas worden geholpen loopt een derde kans op een operatie waarbij een stuk afgestorven darm moet worden verwijderd. Tien procent van de moeders overlijdt daarbij en 14 procent van de kinderen.

Toch wil Leclercq een maagverkleining nadrukkelijk niet afraden voor vrouwen, die nog kinderen willen. Doordat hun overgewicht verdwijnt worden ze vruchtbaarder. Reden waarom juist veel jonge vrouwen de ingreep ondergaan. Bovendien is het veel gezonder om een normaal gewicht te hebben. Wel adviseert de chirurg artsen en verpleegkundigen om deze groep vrouwen sneller door te sturen als ze hevige buikpijn hebben.

Bron(nen):   AD