Dikke honden leven korter

Niet alleen mensen worden steeds dikker, ook hun huisdieren kampen steeds vaker met overgewicht. En ook voor dieren is dat niet goed. Sommige honden overlijden tot wel 2,5 jaar eerder als ze te zwaar zijn.

Dat blijkt uit een twintigjarige studie van data van dierenartsen. De onderzoekers van de universiteit van Liverpool bestudeerden de levensduur van 50.000 honden van 12 populaire rassen. Alle hondensoorten hadden een kortere levensverwachting als de dieren te zwaar waren, maar de verschillen per ras zijn groot. Zo leven een Duitse herder of een labrador slechts 5 maanden korter als ze overgewicht hebben, maar levert een Yorkshire Terrier 2,5 jaar van zijn levensverwachting in.

Honden met overgewicht hebben vaker last van gewrichtsaandoeningen, ademhalingsproblemen en kanker. Ook hebben ze een lagere kwaliteit van leven. Al deze factoren hebben invloed op de levensverwachting menen de onderzoekers.

Professor in de diergeneeskunde Alex German van de universiteit van Liverpool vertelt in The Telegraph: “Voor veel baasjes is het geven van lekker eten een manier om liefde te tonen aan hun huisdier. Ze hebben vaak niet door dat hun hond overgewicht heeft en realiseren zich niet wat voor impact dat kan hebben op de gezondheid van het dier.”

 

 

Van alle Britse huishoudens heeft ongeveer een kwart een hond. Steeds meer van die dieren zijn te dik. Volgens de onderzoekers heeft 65 procent van de honden overgewicht en kampt 9 procent met obesitas.

 

Bron(nen):   The Telegraph