Mannen hebben veel langer last van een relatiebreuk dan vrouwen

Een relatiebreuk is altijd pijnlijk, maar voor mannen is het nog een beetje erger dan voor vrouwen, blijkt uit een studie van de New Yorkse universiteit van Binghampton. Zij ervaren de pijn als heftiger en blijven er langer in hangen, zelfs als ze zelf de relatie hebben verbroken.

Het grootste verschil is dat vrouwen met veel minder spijt terug kijken op de relatie dan mannen. In het onderzoek vertelden vrouwen vaak dat ze er veel van geleerd hebben en dat het allemaal al zo lang geleden is. Mannen zeiden juist eerder dat de tijd van de relatie de beste van hun leven was. Zij zeggen nooit dat ze vrede hebben met de situatie of dat ze er een beter mens door zijn geworden. Vrouwen praten ook meer over de details van een relatie met vrienden of familie.

Belangrijkste reden dat mannen langer last hebben van een relatiebreuk is het maatschappelijk verwachtingspatroon. Bij mannen zegt een langdurige relatie onbewust iets over zijn capaciteiten als kostwinner. Het heeft dus met een verlies aan aanzien te maken. Een gefaalde relatie wordt gelinkt aan het falen op andere vlakken. “Het heeft veel sociale gevolgen voor een man”, concludeert hoofdonderzoeker Craig Morris.

Mogelijk beginnen mannen daarom ook sneller aan een rebound-relatie. “Dat is een snelle terugkeer naar de sociale status die ze eerder hadden,” aldus Morris. Relatiepijn heeft ook nut. Die herinnert mensen er namelijk aan hoe fijn ze het vonden om een relatie te hebben. “En dus beginnen ze er opnieuw aan, anders zouden we niet zo veel relaties hebben.”

Bron(nen):   Newsmonkey