Nog meer slecht nieuws over alcohol: ook weinig drinken verhoogt bloeddruk

Er valt de laatste tijd weinig positiefs te melden over alcohol. De nieuwste studie toont aan dat zelfs gematigde consumptie de kans op een hoge bloeddruk al vergroot.

Hoge bloeddruk is de belangrijkste risicofactor voor hartaanvallen en beroertes. Alcohol zou de kans daarop dus vergroten. De onderzoekers verdeelden meer dan 17.000 Amerikanen in drie groepen: eentje die nooit alcohol drinkt, eentje die het houd bij 7 tot 13 eenheden per week en een groep die wekelijks meer dan 13 eenheden consumeert. Vergeleken met de geheelonthouders hadden de gematigde drinkers 53 procent meer kans op een licht verhoogde bloeddruk en twee keer zoveel kans op een hoge bloeddruk. Bij de zware drinkers waren de risico’s nog wat groter.

“Ik denk dat deze studie een omslagpunt is voor zowel de klinische praktijk als toekomstig onderzoek, onderwijs en beleid op het gebied van alcoholconsumptie,” zegt onderzoeker Amer Aladin van het Wake Forest Baptist Health. “Het is de eerste studie die aantoont dat zwaar én gematigd drinken de bloeddruk verhogen.” Volgens de wetenschappers werkt alcohol bloeddrukverhogend om meerdere redenen. Ten eerste zitten er veel calorieën in alcohol en wakkert het de eetlust aan, waardoor het kan leiden tot gewichtstoename. Verder leidt de invloed van alcohol op de hersenen en de lever tot een bloeddrukpiek.

De wetenschappers hebben gecorrigeerd voor allerlei andere factoren zoals roken, overgewicht, leeftijd en sociale klasse. Het effect van alcohol op de bloeddruk bleef significant. Van het fabeltje dat een glaasje wijn goed is voor het hart blijft dus nu helemaal niets meer over.

Bron(nen):   Science Daily