Duizenden mensen hebben last van laag frequent geluid

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
vrijdag, 27 december 2019 om 13:21
hh 57624697
Het is onduidelijk wat het precies is, maar duizenden mensen hebben er last van: hinderlijke bromtonen. Ze zorgen voor hoofdpijn, concentratieproblemen en slapeloosheid.
Bij de NOS en de regionale omroepen kwamen naar aanleiding van een enquête zo'n 3.500 meldingen binnen van mensen die last zeggen te hebben van de bromtonen. Het gaat om laagfrequent geluid van minder dan 100 hertz. Geluid onder de 20 hertz is niet te horen, maar wel te voelen als een soort druk op de oren. Het is afkomstig van industriële installaties, ventilatoren, verkeer en draaiende wastrommels.
"Het gaat waarschijnlijk niet om honderdduizenden mensen, maar de mensen die er last van hebben, zijn er bijzonder ernstig door gehinderd", aldus Jan van Muijlwijk, geluidsdeskundige bij de milieudienst in Groningen. Het kunnen horen van dergelijk geluid is te vergelijken met een fotografisch geheugen of een absoluut gehoor zegt Van Muijlwijk. "Je kan hebben dat in hetzelfde huishouden één iemand wel iets hoort en een ander niet."
De Stichting Laagfrequent geluid vindt dat de overheid meer onderzoek moeten laten doen naar het fenomeen, maar er is ook kritiek, omdat er nog nauwelijks bewijs is gevonden voor het bestaan van deze grondtonen. Sommige experts schrijven de klachten toe aan bijvoorbeeld tinnitus.