Stop met fitness-apps: ze maken het sporten minder leuk

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
zondag, 27 december 2015 om 11:40
welingelichtekringen header 1
Waarom we dan toch massaal de fitness-apps gebruiken? "De mens is nieuwsgierig en wil graag informatie over iets bij te houden, zelfs van prettige activiteiten", legt onderzoeker Jordan Etkin uit. Toch raadt hij het af. "Meer bewegen is natuurlijk goed, maar het plezier mag daardoor niet in het gedrang komen. Activiteiten waar we plezier aan beleven, zouden we eigenlijk niet moeten meten."
Steeds meer mensen gebruiken tijdens het sporten apps die bijhouden hoe ver je rent, hoe hard je gaat en hoeveel calorieën je verbrandt. Dat werkt weliswaar motiverend, maar leuk is het niet, ontdekten onderzoekers van de Amerikaanse Duke University.
Doordat de focus vooral op het resultaat komt te liggen en niet op de handeling zelf, voelt de sportsessie veel meer als een verplichting en ervaren we het sporten als minder aangenaam.
De wetenschappers lieten 95 mensen opschrijven waaraan ze dachten tijdens het wandelen. Wie een stappenteller droeg, liep weliswaar verder, maar genoot minder van de wandeling. Hetzelfde gold voor de 310 mensen die een tekst moesten lezen en de 100 personen die 10 minuten lang vormen inkleurden. De proefpersonen die wisten hoeveel ze lazen of kleurden waren productiever, maar hadden minder plezier in de activiteit.