Koffiewetenschapper: ‘Zes of zeven koppen per dag is prima’

Nog even en de dokter geeft je het advies om méér koffie te drinken in plaats van minder. Steeds meer studies tonen namelijk aan hoe gezond ons bakkie troost eigenlijk is. Volgens een koffiewetenschapper zouden zelfs zeven koppen per dag geen kwaad kunnen.

De Zweedse onderzoeker Bertil Fredholm, ook wel de koffieprofessor genoemd, schrijft in zijn nieuwe boek Koffiekunde dat er weinig mis is met héél veel koffie drinken. New Scientist-hoofdredacteur Jim Jansen gaat op Radio 1 in op de inhoud van het boek. Zo stelt Fredholm - in lijn met ander onderzoek - dat koffie slechts heel mild verslavend is. "Ons lichaam kan 380 tot 400 milligram cafeïne per dag weerstaan. Zonder dat je raar gaat doen en zonder dat het verslavend is. Dat komt neer op zes tot zeven kopjes per dag”, aldus Jansen, zelf een heel gematigd koffiedrinker.

Volgens Jansen staat er in het boek dat je prima veel koffie kunt drinken, maar liefst niet vlak achter elkaar. "Als je het de hele dag door drinkt en dan opeens stopt, dan gaat je lichaam reageren. Zes of zeven koppen kan dus, maar neem ze niet allemaal achter elkaar. Een kopje koffie nemen, twee uur niet, dan weer een kopje, twee uur niet… dan schijnt dat dus niet heel slecht te zijn. En ook niet verslavend.”