Voor sommige mensen is witbrood beter dan volkorenbrood

Er zijn dingen over voedsel die vaststaan; zoals dat volkoren beter is dan geraffineerd. Maar helaas, ook dat staat niet vast.

Een belangrijke reden waarom volkoren beter zou zijn is omdat het sneller een verzadigd gevoel zou geven, vanwege de vezels. En dat is misschien gemiddeld waar, maar hoeft voor jou helemaal niet te kloppen.

Veel mensen die proberen te lijnen, hebben geleerd om voedingsmiddelen te vermijden die de bloedsuikerspiegel sterk laten stijgen. Een sterke stijging van de bloedsuikerspiegel leidt tot een verhoogde afgifte van insuline, waardoor de bloedsuikerspiegel later daalt, wat op zijn beurt een hongergevoel veroorzaakt. Volkorenbrood heeft bijvoorbeeld een lage glycemische index en een lagere glycemische index betekent dat de bloedsuikerspiegel niet omhoog schiet en wordt daarom op als meer vullend beschouwd.

Het probleem hierbij: wetenschappers hebben de glycemische index van de verschillende voedingsmiddelen bepaald door een gemiddelde waarde te vormen uit de reacties van tien proefpersonen. De waarheid is dat witbrood voor sommige mensen beter werkt dan volkorenbrood, en sommige mensen reageren beter op brood met boter dan op brood met kwark. Wat bij de een tot een hoge bloedsuikerspiegel leidt, doet dat bij de ander niet. Of wittebrood voor jou niet goed is als je lijnt, valt dus niet te zeggen.

Hoe iemands suiker- en vetstofwisseling op een maaltijd reageert, hangt volgens de analyse van onderzoekers slechts voor een deel af van de samenstelling, maar ook van een groot aantal andere factoren. 

Bron(nen):   Die Welt