De 3 belangrijkste oorzaken van relatieproblemen

Het leven en de liefde gaan niet altijd over rozen. Soms kun je daar niets aan doen, soms wel. Het helpt in ieder geval als je weet waardoor de problemen ontstaan.

Volgens psycholoog en schrijver Leon Seltzer zijn er drie oorzaken die vaak ten grondslag liggen aan relatieproblemen, schrijft hij op Psychology Today.

  1. We denken precies te weten wat de ander wil of nodig heeft.
    Het is een cliché dat nog altijd geldt: jij denkt wel te weten wat goed is voor je partner, maar die bepaalt liever zelf wat hij of zij doet. Je hebt elkaar in het begin op een bepaalde manier leren kennen en dan is het lastig om te zien dat mensen andere waarden of ideeën krijgen. Probeer de ander niet te veranderen, maar accepteer en omarm de nieuwe wensen en behoeftes.
  2. We vergeten waar iemand vandaan komt.
    Op het moment dat jij een relatie krijgt met je partner, heeft die al een heel leven achter de rug. Hoe iemand is opgevoed, of die zich op zijn plaats voelde in het gezin en hoe de schooltijd was, het heeft allemaal invloed op de manier waarop diegene nu in het leven staat. Dat bij elkaar ontdekken en accepteren leidt tot meer begrip voor het huidige gedrag.
  3. We denken dat de ander zich gedraagt en reageert zoals we dat zelf zouden doen.
    Hoe goed je je partner ook kent en hoeveel jullie misschien ook op elkaar lijken, je bent toch twee heel verschillende persoonlijkheden, die zich anders gedragen in bepaalde situaties. We projecteren vaak motieven voor gedrag van de ander vanuit onze eigen opvattingen en voorkeuren. Zo doe je allerlei aannames en ontstaat een beeld dat mogelijk helemaal niet klopt.