Bekentenissen van een jurylid

Jaar in jaar uit schreef de criticus Michael Prodger in The Sunday Telegraph dat de jury van de Booker Prize er niets van bakte: steeds opnieuw werd de verkeerde winnaar aangewezen. 
Wat overkomt de literair criticus die deze stelling met grote volharding betrekt? Hij komt zelf in de jury. Dus als later deze week bekend wordt, wie de voorname Booker Prize, groot 50.000 pond, gaat winnen, is Prodger medeplichtig aan de uitslag. 
Dit is de shortlist: AS Byatt The Children's Book, JM Coetzee Summertime, Adam Foulds The Quickening Maze, Hilary Mantel Wolf Hall, Simon Mawer The Glass Room en Sarah Waters The Little Stranger
Vandaag is hij zich in The Sunday Telegraph al aan het indekken. Zo zou de shortlist die de jury eerder bekend maakte een hele sterke zijn... Verder pocht hij over de methode die gevolgd is om de 132 romans te wegen. Ook bestrijdt hij alvast de aantijging dat de jury er in slaagde 6 boeken aan te wijzen die alle in het verleden spelen - en zo een afkeer te belijden van de comptemporaine roman. 
Nee, wat de auteur van dit artikel betreft, waren hij en zijn mede juryleden dit jaar uitstekend in vorm. 
Dinsdagavond volgt de uitslag, inclusief - dat voorspellen wij alvast - royale kritiek op de keuzeheren die zo stom waren juist deze ene winnaar aan te wijzen.

Bron(nen):   The Sunday Telegraph