Het korte leven van Helga Goebbels, 12

Helga Goebbels, 12 jaar oud, was de oudste van de 6 kinderen van Josep en Magda Goebbels, die samen met Adolf Hitler hun laatste weken in de Berlijnse bunker doorbrachten tot op 1 mei 1945 een einde aan hun leven kwam. Toen Emma Craigie de herinneringen van Helga's gouvernante in handen kreeg, ene Kathe Hubner, besloot ze een boek over het kind te schrijven.
Hubner werkte gedurende de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog voor de familie-Goebbels. Joseph Goebbels deed voor Hitler de propaganda en had samen met zijn vrouw besloten dat het hele gezin tot het bittere eind aan de zijde van Hitler zou blijven. Waar andere Nazi-kopstukken hun kinderen in veiligheid brachten, werd hier voor een radicaal andere oplossing gekozen.
De vrouw van Goebbels was nauwelijks bestand tegen deze wrede keus, maar de kinderen leek te ontgaan wat hen te wachten stond. Op eentje na, want de 12-jarige Helga was net iets te oud om niet te begrijpen dat een dreigend onheil op hen afkwam.
Dankzij de memoires van de gouvernante en trouwens ook dankzij Goebbels' eigen dagboeken kon er een uitgebreide reconstructie ontstaan van deze kinderlevens in de nabijheid van de Fuehrer. En van de ondraaglijke spanningen die in dit soort families bestonden toen de fatale afloop van de oorlog onherroepelijk was.
Van Helga Goebbels is altijd gezegd dat ze het favoriete meisje van Hitler was, maar Hubner weigert deze these te onderschrijven. Hitler was voor wel meer kinderen aandachtig en vriendelijk.
Uiteindelijk zijn de kinderen van Goebbels door hun eigen moeder in hun slaap vergiftigd. Waarna het echtpaar-Goebbels zichzelf van het leven beroofde. Twee dagen later werden de kinderlijkjes door Russische soldaten in de bunker in Berlijn gevonden, ze lagen in hun piama's in bed.
[Foto: filmstill uit Der Untergang]

Bron(nen):   The Daily Telegraph