Fransen onder elkaar

Eerder al spraken we het vermoeden uit (2de link) dat de schijnbare rust in het Franse voetbalkamp niet eeuwig zou duren - en jawel, daar dienen de volgende ontwikkelingen zich al aan.
Laten we eerst even een korte les 'Frans voor beginners' doen. Bijgaand ziet u de voorpagina van L'Équipe, de nationale sportkrant. Daar zegt sterspeler Nicolas Anelka over de Franse coach Raymond Domenech: 'Va te faire enculer, sale fils de pute.' In net Hollands zou je dit kunnen vertalen met: 'Laat je in je kont naaien, smerig hoerenjong.'
Werden deze woorden gebezigd in een bordeel waar de Franse internationals zoals bekend veelvuldig worden gesignaleerd? En had Anelka daarbij het beste voor met zijn veelgeplaagde trainer die hij best een verzetje gunde? Nee, de woorden vielen in de pauze van de voetbalwedstrijd Frankrijk - Mexico die zo desastreus verliep. Hier was derhalve sprake van oprechte muiterij tegen het gezag. Weten we gelijk hoe het met het aanzien van de Franse trainer is gesteld.
Anelka is gisteren weggestuurd dus je zou denken dat de lucht nu is opgeklaard. En dat Frankrijk alsnog wereldkampioen gaat worden. Maar zo zit het niet. Allereerst liet Anelka weten in France-Soir dat hij deze woorden nimmer heeft gebezigd, hij is immers een keurige vent. 't Is allemaal verkeerd in de pers gekomen. 
De kwestie is inmiddels op het allerhoogste niveau beland. De Franse minister van Sportzaken heeft de spelers opgeroepen de benodigde dignité in acht te nemen, de goede naam van het vaderland is immers in het geding. En president Sarkozy liet vanuit Sint Petersburg weten dat de uitlatingen als door Anelka gedaan volstrekt onacceptabel zijn.
Gelukkig is er ook goed nieuws. Franck Ribéry heeft namens 'het hele team' om vergiffenis gevraagd bij het Franse volk voor de miserabele performance tot op heden. Wie weet kan de nationale eer alsnog gered worden.

Bron(nen):   Libération  Welingelichte Kringen