Er is nog hoop voor de journalistiek

Geld verdienen met online journalistiek is nog steeds lastig. De advertentie-inkomsten zijn laag en mensen willen niet betalen voor informatie die ze ook gratis kunnen krijgen. Met dat laatste blijkt het trouwens wel mee te vallen. Volgens Duits onderzoek heeft bijna de helft van alle internetters wel degelijk geld over voor een goed artikel. Een kwart betaalt zelfs al. Deze lezers geven gemiddeld 13,60 euro per maand uit aan online artikelen. De Telegraaf hanteert tegenwoordig het Freemiummodel: lezers betalen voor bepaalde artikelen, terwijl andere op dezelfde website gratis zijn. De New York Times probeert geld te verdienen met de metered paywall. Daarbij krijgt een lezer enkele artikelen per maand gratis. Als hij daarna nog meer wil lezen, moet hij een vast maandbedrag betalen. Bij De Correspondent betalen lezers altijd een vast bedrag per jaar om iets te mogen lezen. De online kiosk moet echter de toekomst worden. Blendle en eLinea bieden zoveel mogelijk Nederlandse kranten en tijdschriften aan, waarin je tegen betaling artikelen kunt lezen. Bij Blendle betaal je per artikel (zoals bij iTunes) en bij eLinea per maand (zoals bij Spotify). Blendle heeft grote kranten, zoals Telegraaf en NRC in haar assortiment en is nu het meest succesvol. Kritiek is wel dat het met 20 tot 90 cent per artikel veel te duur is. Bij eLinea hebben zich vooral veel tijdschriften aangesloten. Het zou uiteindelijk levensvatbaarder zijn. Alleen grote uitgevers durven niet goed, uit angst dat lezers hun gewone krantenabonnement opzeggen.

Bron(nen):   HP/De Tijd  De Nieuwe Reporter    

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Ik wil best betalen voor een krant, maar wil dan degelijk, getoetst, objectief nieuws. Geen geruchten en prietpraat en opgedrongen meningen van journalisten.

  • André Somers

   Gezien je bijdragen hier kan je inderdaad wel wat feiten gebruiken…

   (in antwoord op Dead Silence)
  • Jannie Ooms

   We prijzen ons gelukkig dat we al dagelijks van uw onbevooroordeelde en uitgebalanceerde mening worden voorzien. Zolang u daarmee doorgaat, lijkt een nieuwe krant geen bestaansgrond te hebben.

   (in antwoord op Dead Silence)
 2. kletsmajoor

  Waarom maken ze niet een soort nieuwsbeurs? Dan kan de prijs omhoog gaan als er veel vraag naar een artikel is. Mensen die niet zo’n haast hebben om direct alles te weten, kunnen dan rustig een dag wachten tot de prijs gezakt is.

  Overigens denk ik dat zo’n nieuwsbeurs alleen werkt voor artikelen waar research voor gedaan moet worden. Het gewone dagelijkse nieuws kan prima met advertenties gefinancierd worden zoals nu al gebeurd.

 3. marianne martens

  de Groene Amsterdammer,de Correspondent, Trouw zijn goed te lezen en leren altijd iets nieuws en mooi om te weten.

Reacties niet toegestaan