Belgische hype over parachutemoord gaat door

‘De Parachutemoord’ houdt België al maanden in de ban. Els Van Doren maakte op 18 november 2006 samen met Els Clottemans, hun beider minnaar Marcel S. en een vierde parachutist een fatale sprong. Haar parachute en reserveparachute waren gesaboteerd.

Het monsterproces startte op 24 september 2010. De media-belangstelling was groot. Het proces werd niet alleen een clash tussen advocaten, maar ook één tussen psychiaters. Volgens de ene psychiater is Clottemans een kille psychopaat; volgens de ander heeft ze een borderlinestoornis.

Op 21 oktober 2010 werd Els Clottemans veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf. Het Hof veroordeelde haar niet tot levenslang, omdat ze rekening hielden met haar ‘gehavende persoonlijkheid’. Clottemans luisterde gelaten naar de voorlezing van het vonnis.


Dat was echter niet het einde van de mediahype. Op facebook werd onmiddellijk een groep ‘Steun Els Clottemans’ opgericht, die al meer dan 10.000 leden telt. Zij pikken het niet dat Clottemans 30 jaar de cel in gaat, terwijl er geen harde bewijzen zijn.

In Brussel wordt - waarschijnlijk op 11 november - een zwarte mars gehouden om te protesteren tegen de veroordeling van Clottemans. Het motto van de mars is 'Vecht voor Recht’. Zo willen de fans het falen van het Belgisch rechtssysteem aanklagen. ‘Mensen worden hier publiek gelyncht zonder onderzoek’, klinkt het.

'Alles wijst erop dat het niet alleen een opmerkelijke strafzaak is, maar ook de relatie tussen de pers en het gerecht scherp lijkt te stellen', aldus Bram Delbecke, historicus en jurist van de KU Leuven. 'De mediabelangstelling hoeft niet per se te betekenen dat de pers steeds verder afglijdt in sensatiejournalistiek, maar kan evengoed geduid worden als een uiting van groeiend journalistiek normbesef. Verschillende elementen lijken er op te wijzen dat de pers zich zelf meer van haar verantwoordelijkheid bewust is'.

Bron(nen):   Gazet van Antwerpen  Facebook   Delbecke