Waarom wij miljoenen Facebook profielen stalen

Media
door Admin
donderdag, 10 februari 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Lovely-faces.com (momenteel niet online) was geen echte datingsite, alhoewel het er misschien wel zo uit zag. Het was een experiment, een showcase van hoe zwak Facebook beveiligd is. Het kunstduo Paolo Cirio en Alessandro Ludovico haalde namelijk profielinformatie van miljoenen gebruikers van het sociale netwerk en deelde ze met gezichtsherkenningssoftware in naar geslacht en karakter. De prank website Lovely-faces.com was het resultaat. Misschien sta jij als lezer van dit stukje én Facebook gebruiker er zelf wel tussen. In het artikel van Ine Poppe in de papieren nrc.next van vandaag komen de twee aan het woord over het waarom van hun project.
"We vonden een zwakte in al deze bedrijfssystemen en we gebruikten die om de kwetsbaarheid van hun commerciële strategieën te laten zien."
En waarom Facebook?
"Facebook is een goudmijn voor identiteitsdiefstal en voor dating – zonder controle van de gebruiker."
Facebook kondigde al juridische stappen aan voor het stelen van de profielfoto’s. Ironisch, schrijft Poppe, want oprichter Mark Zuckerberg begon ooit met FaceMash, waarvoor hij zelf foto’s van universiteitsgenoten stal.
Bron(nen): NRC Next