De landkaart van de twitter-explosie door Bin Laden

Bin Laden is dood. Het begon maandagochtend half vijf Nederlandse tijd (in de VS was het aan de oostkust toen half elf) met een tweet van Keith Urbahn, de chef staf van Donald Rumsfeld. Het gonsde al van de geruchten, maar de tweet van Urbahn gaf er geloofwaardigheid aan, zodat mensen die er toe doen de mededeling durfde te herhalen: Bin Laden is dood
Het analyse bureau Social Flow heeft 15 miljoen tweets die spoedig volgde geanalyseerd. "Binnen een minuut hadden 80 mensen het bericht doorgestuurd, in 2 minuten hadden 300 mensen het verspreid in hun eigen netwerk.
Er is een tweede grote ster te zien in de prachtige tekening. Dat is het twitteraccount van New York Times digital media reporter Brian Stelter. Hij zorgde voor de tweede grote golf. Simpele oorzaak: een heel groot netwerk van mensen die allemaal twitteren en zeer betrouwbaar geacht. Urbahn had op het moment van zijn brekende bericht 1000 volgers (dat zijn er nu zes keer meer), Stelter heeft er 55.000.
Vanaf Stelter ging het zeer snel en zo kon Obama twee uur later een wereld toespreken die het nieuws al kenden. Met dank aan Twitter. Tijdens de speech van Obama werden er overigens 5.009 tweets gestuurd. Per seconde.
  

 

Bron(nen):   Mashable