Welk dier is de beste moeder?

Wetenschap
zondag, 08 mei 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De olifantenmoeder doorstaat een zwangerschap van 22 maanden. IJsberenmoeders moeten hun gewicht verdubbelen, omdat hun lichaam de foetus anders zou absorberen. En dan zijn er nog de leeuwenmoeders die niet alleen hun eigen kroost zogen, maar ook welpjes van andere moeders.
Craig Saffoe, bioloog en medewerker van de Smithsonian’s National Zoo, zegt: 'Belangrijk is welke moeders hun jongen het beste beschermen en voorbereiden op een onafhankelijk volwassen leven. Daar hoort ook bij hoe ze met hun kwetsbare jongen omgaan'. Neem nu de krokodil: ze heeft kaken waarmee ze botten kan kraken, maar haar jong neemt ze voorzichtig tussen haar kaken en laat het te water.
Gazellen zijn ook zorgzaam, maar op een andere manier. Om de overlevingskansen van hun jongen te maximaliseren, brengen ze ze ergens naartoe en lopen weg. Het lijkt er op dat ze hun nakomelingen verwaarlozen, maar in feite proberen ze de aandacht van potentiële vijanden af te leiden.
Als Saffoe een top-mam zou mogen kiezen, zou het de gorilla zijn. Hoewel baby-gorilla's zelf kunnen lopen als ze 5-6 maanden zijn, is het veiliger om zich aan de rug van de moeder vast te klampen als ze zich verplaatsen. Jonge gorilla's worden gezoogd tot ze 3-4 jaar zijn en blijven in moeder's nest tot ze 6 zijn. Verwaarlozing en verstoting komt zelden voor.
En dit is de top 10 volgens Animal Planet:
  1. de zeeluis: de jongen vreten zich een weg naar buiten.
  2. de octopus: ze legt 50.000 eieren en waakt daar 40 dagen over; ze eet soms 1 van haar armen op van de honger.
  3. de zeeolifant: ze valt na de bevalling in minder dan 1 maand 300 kg af.
  4. de rosse neushoornvogel: ze legt haar eieren in een boomholte en broedt ze gedurende 2 maanden uit; het mannetje pleistert het hol dicht met poep.
  5. de orang oetan: ze bouwt iedere dag een nieuw nest en ze zoogt haar jongen tot ze 6-7 jaar zijn.
  6. de cheetah: ze werpt 4 tot 6 welpen per keer, maar die hebben geen overlevingsinstinct: mam moet ze alles leren en dat duurt circa 2 jaar.
  7. de ijsbeer: ze staat overal alleen voor en moet 200 kg aankomen tijdens haar zwangerschap.
  8. de alligator: net als de krokodil neemt ze haar jongen voorzichtig in de bek; ze zorgt gedurende 2 jaar voor hen.
  9. de koala: het koalajong blijft 6 maanden in de buidel van de moeder; in de laatste maand krijgt het half verteerd voedsel (geen poep) uit de darm van de moeder.
  10. de olifant: het 'kleintje' weegt bij de geboorte 100 kg en is blind; gelukkig helpen andere vrouwtjes een handje mee.