KPN luistert internet-abonnees af en is er nog trots op ook (update)

Webwereld komt met een  bericht dat op het eerste gezicht angstaanjagend klinkt.  KPN vertelt trots aan investeerders dat het bedrijf net zo modern is als de CIA: het houdt de gebruikers nauwlettend in het oog. KPN gebruikt "als eerste operator ter wereld" de omstreden technologie Deep Packet Inspection om precies te meten wat mobiele internetters doen.
 “In ons netwerk kunnen we met deep packet inspection identificeren waar datapakketjes precies heen gaan als ze langs komen", zegt Marco Visser, directeur Mobiel Nederland van KPN in een audioberiocht. “Dat wij bijvoorbeeld de penetratie van WhatsApp hebben kunnen meten, daarmee zijn we voor zover ik weet de allereerste operator ter wereld die deze mogelijkheid heeft gebouwd om te identificeren waar die streams heen gaan. Dat is inderdaad de nieuwe wereld waar we naar toe gaan. Ook bij voip kunnen we identificeren of er sprake is van voip, en als mensen daar gebruik van willen maken, dan brengen we daarvoor de speciale databundel in rekening.”
KPN houdt dus bij wat je aan data ophaalt, bij wie, via welke methode en waar die data daarna heen gaan. Welkom in die nieuwe wereld.
Willen we dat?
KPN bevestigt in een reactie dat de DPI gebruiken, maar het bedrijf zegt echt niets verkeerd te (zullen) doen met de gegevens die ze hebben. Ze registreren met wie je communiceert en met welke app. En  dat is eigenlijk niet anders is dan telecombedrijven doen sinds de uitvinding van de telefoon.
Een geruststellende mededeling.

Deep Packet Inspection volgens Wikipedia:
Bij Deep packet inspection (DPI) wordt elektronisch dataverkeer tussen zender en ontvanger inhoudelijk geanalyseerd. Dit gaat verder dan de inspectie van afzender- en ontvangeradres zoals routers dat voor het verder leiden van de gegevens noodzakelijkerwijs moeten doen. Het internet functioneert doordat gegevens in gestandaardiseerde brokstukken worden verdeeld, verpakt en verstuurd. De inhoud van de pakketjes speelt voor het functioneren van het internet als zodanig geen rol. Als er geen gebruik wordt gemaakt van deep packet inspection wordt er tijdens de reis van de gegevens alleen naar het IP-adres en het poortnummer gekeken. Bij deep packet inspection daarentegen wordt ook de inhoud van de pakketjes bekeken en op basis van de inhoud kunnen de pakketjes dan verschillend behandeld worden: geweigerd, gekopieerd naar een andere ontvanger of met een andere prioriteit worden doorgestuurd.

Bron(nen):   Webwereld