Op Google Maps kon je Russische inval zien aankomen

Wie op Google Maps de Russische wegen bij de Oekraïense grens bestudeerde kon gisternacht een ongewone verkeersdrukte waarnemen: de wegen kregen van Google de bekende oranje of rode kleur.

"Ik denk dat we onder de eerste mensen waren die de invasie zagen", zegt Jeffrey Lewis, professor aan een Californische universiteit, tegen Vice. Hij houdt zich bezig met 'open source intelligence' en zag op Google Maps de grote verkeersdrukte bij de grens.

Google Maps toont live verkeersopstoppingen in oranje (langzaam rijdend verkeer) of rood (file). Dat gebeurde gisternacht onder meer bij de Russische grensstad Belgorod. De verkeersdrukte liep door tot aan de grens met Oekraïne ten noorden van Charkov. "Het begint precies waar we gisteren een Russische formatie militaire voertuigen zagen opduiken", tweette Lewis om half 3 's nachts.

De verkeersgegevens zijn gebaseerd op smartphone-data van mensen die op dat moment in de file staan. De Russische militairen hadden vermoedelijk geen telefoons bij zich. De data zijn dus waarschijnlijk gebaseerd op de mobiele gegevens van mensen die langs de kant stonden te kijken.