Jongeren vertellen over hun eerste keer

Het online programma 'Hun Eerste Keer' laat 8 jongeren vertellen over hun ervaringen met liefde en seks. Bedoeling van het programma is jongeren weerbaarder te maken tegen ongewenst seksueel gedrag.

De komende 8 weken zullen 4 jongens en 4 meisjes online vertellen over hun ervaringen met seks en relaties. De jongeren zijn acteurs, maar volgens de makers van het programma zijn de situaties waarin ze terechtkomen realistisch en herkenbaar. De jongeren delen hun ervaringen over een eerste kus, een eerste seksueel contact, een eerste relatie en een coming out.

Het programma kadert in de campagne 'Maak seks lekker duidelijk' van Soa Aids Nederland en Rutgers WPF, die zich richt op laagopgeleide jongeren van 12 tot en met 18 jaar. Volgens cijfers van deze organisaties zijn Nederlandse jongeren gemiddeld 16,4 jaar oud als ze voor het eerst seks hebben. De helft van de jongeren beleeft hun eerste keer met iemand die ze minder dan 3 maanden kennen; 14% van de meisjes en 4% van de jongens zeggen bij hun eerste keer te zijn overgehaald of gedwongen.

Bron(nen):   Het Nieuwsblad  Hun eerste keer  Maak seks lekker duidelijk