Jongeren keren Facebook massaal de rug toe

Facebook  dreigt steeds meer een sociaal medium te worden voor ouderen. Tieners kiezen vaker voor Instagram en Snapchat. Dat bevestigt nieuw onderzoek.

De vrees dat jongeren wegblijven, omdat hun ouders voortaan ook op Facebook zitten, lijkt bewaarheid te worden. Nog maar 51 procent van de Amerikaanse jongeren tussen de 13 en 17 jaar gebruikt het sociale netwerk. Dat was in 2015 nog 71 procent meldt onderzoeksbureau Pew. En de tieners zijn inderdaad overgelopen naar Instagram en Snapchat. Respectievelijk 72 en 69 procent gebruikt deze sociale media tegenover ongeveer de helft drie jaar geleden.

Opvallend genoeg is Facebook populairder onder armere tieners. Bij huishoudens met een jaarinkomen van minder dan 25.000 euro gebruikt 70 procent het medium van Mark Zuckerberg. In gezinnen met inkomens boven de 65.000 euro zakt dat percentage naar 36 procent. Ook geven zwarte jongeren vaker de voorkeur aan Facebook dan witte jongeren.

Het wegblijven van de jeugd zal Zuckerberg meer zorgen baren dan alle privacy-issues bij elkaar. Maar heel acuut is de dreiging nog niet: met maandelijks 2,2 miljard gebruikers blijft Facebook nog wel even de grootste.

Bron(nen):   AD