Leve Michelle Obama; weg met Sonja Bakker

Mootz
zaterdag, 14 april 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Arts en publicist Ivan Wolffers neemt Amerika als afschrikwekkend voorbeeld: Steeds meer dikke kinderen. Michelle Obama vecht om dat groeiende probleem te verkleinen. Het speelt in Nederland ook. "Maar dieetje hier, dieetje daar helpt niet", zegt Ivan Wolffers. "Modediëten, allerlei poedertjes en pilletjes die zonder recept verkrijgbaar zijn en dieetdrankjes, leiden zelfs niet tot kortdurend succes".
Het is te hopen dat Barack Obama wordt herkozen zodat Michelle haar kruistocht tegen het overgewicht van Amerikaanse kinderen kan voortzetten. Deze week verscheen een zorgelijk bericht van het U.S. Department of Health and Human Services. Het doel is om ernstig overgewicht onder kinderen aan te pakken zodat het in 2020 beperkt is tot 14,6 procent van de jongeren. Alle zeilen zullen moeten worden bijgesteld om te voorkomen dat het in 2020 niet 20 procent van alle jongeren gaat worden
Maar hoe moet dat dan, want het ligt minder aan de inzet van mensen, maar veel meer aan een leefomgeving waarvoor een mens niet is gemaakt. Veel te weinig beweging en een overvloed aan alles wat we het allerlekkerst vinden. Kom niet aan met het verhaal over zelfbeheersing omdat ons overleef-mechanisme is afgestemd op energie sparen (dus zo min mogelijk bewegen) en energiestof (dus suiker en vet) naar binnen werken zodra het beschikbaar is. Nu is afvallen zelf op zich niet zo moeilijk. Dat laat het onderzoek naar 1500 mensen die succesvol waren bij het afvallen van het Harvard Medical School en het Beth Israel Deaconess Medical Center in Boston zien.
Eigenlijk is alles wat je wel al verwachtte effectief. Mensen slaagden erin door vetbeperking, met behulp van receptjes voor eetlustremmers van de dokter, door zich aan te sluiten bij Weight Watchers en door meer te bewegen. Dat wisten we eigenlijk al wel, want zelfs een placebo blijkt aanvankelijk te helpen bij het afvallen.
Vervelend is dat het alleen niet erg lang werkt. Je gaat na zes maanden geleidelijk weer terug naar je uitgangsgewicht, dat natuurlijk niet voor niets je basisgewicht was. Na een jaar is 90 procent van de succesvolle afvallers weer terug bij af en na 2 jaar is er nog maar 5 procent van de mensen over tussen 5 en 10 procent van z´n lichaamsgewicht kwijt. Dat blijkt echter allemaal niet uit het onderzoek, want zo lang duurde dat niet. Misschien horen we daar over anderhalf jaar nog iets over, maar ik vrees dat het zal aflopen zoals alle andere onderzoeken op dit gebied. Er is namelijk meer nodig, een fundamentele verandering van leefstijl waarin je op alle niveaus veranderingen in je leven doorvoert die vol te houden zijn, waardoor het geen dieet meer is maar je eigen leefstijl.
Wat het onderzoek verder wel laat zien is dat modediëten, allerlei poedertjes en pilletjes die zonder recept verkrijgbaar zijn en dieetdrankjes niet tot zelfs dat kortdurende succes leiden. Dus weg met het papayadieet, met kaviaardieet, het koekjesdieet en helaas ook met het Sonja Bakker dieet. Er is een steviger aanpak nodig.
Het belangrijkste zal zijn dat we fundamenteel nadenken over een andere manier van voedselproductie en –marketing zodat mensen beter in staat zijn te overleven in tijden van overvloed. Zet hem dus op Michelle, en mocht Barack de baas blijven fluister hem dan in dat je niets kunt als hij niet wat aan het beleid op dat gebied doet.
Bron(nen): ScienceDaily