Wilders krijgt de schuld, maar PVV-kiezers steunen hem massaal

Mootz
zondag, 22 april 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
"The Day After". Hoe ligt het politieke slagveld er bij? Maurice de Hond peilde onder 4500 kiezers. Nederland is verward en verdeeld. Wie krijgt de schuld? Geert Wilders wordt het vaakst genoemd. Vooral - niet verbazend - door CDA-ers en VVD-ers. En nieuwe verkiezingen? Graag zeggen de kiezers - behalve CDA-ers en VVD-ers. Maurice de Hond: "Twee derde deel van de kiezers het eens met de stelling: Ik krijg schoon genoeg van al die partijpolitiek."
Geen enkele regeringscombinatie scoort hoger dan 20 procent
De PVV-kiezers steunen in overgrote mate het standpunt van Wilders. 83% van de PVV-kiezers het eens met de stelling dat VVD en CDA de AOW-ers meer hadden moeten ontzien, terwijl dat bij VVD- en CDA-kiezers een derde is. CDA en Groen Links zijn de partijen die er nu electoraal het zwakst voor staan. CDA zakt deze week 3 zetels naar 11 zetels. Groen Links 1 zetel naar het dieptepunt sinds heel veel jaren van 5 zetels. Beide partijen binden maar 40% van de kiezers uit 2010 en winnen geen kiezers van de andere partijen. De VVD stijgt 2 zetels, door winst op PVV en CDA. Pikant: Nog niet eerder zagen we zoveel VVD-kiezers die naar de SP overstappen (6%). Dat zijn vrijwel alleen kiezers met lagere inkomens.
Aan de linkerkant van het politieke spectrum zien we dat de SP haar positie weer heeft versterkt (+2 naar 30 zetels). Deze partij bindt 90% van haar kiezers. Maar ook zien we forse overgangen vanuit andere partijen. 20% van PvdA- en Groen Links-kiezers geeft nu aan SP te stemmen. Bij de PVV is dat rond 10%. Van D66, CDA en VVD (!) wint de SP ongeveer 5%. Onder de kiezers met de lagere inkomens is de SP veruit de grootste partij. De PvdA blijft op 24 zetels staan. 60% van de PvdA-kiezers geeft aan weer PvdA te zullen stemmen. Bij de lagere inkomens blijft de PvdA fors aan de SP verliezen. Op de vraag wat er nu zou moeten gebeuren vinden de kiezers in (ruime) meerderheid, behoudens die van VVD en CDA, dat er zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen moeten worden georganiseerd.
Op de vraag of het begrotingstekort in 2013 naar 3% teruggebracht moet worden (de eis van de EU) zijn er duidelijke verschillen tussen de kiezers van de partijen. Bij de PVV- en SP-kiezers vindt meer dan 85% dat het niet zou moeten gebeuren. Bij de PvdA en Groen Links is dat ongeveer twee derde. Bij kiezers van CDA, VVD en D66 ligt dat tussen de 28% en 42%. Hoe verdeeld het electoraat is blijkt niet alleen uit de peiling van de aanhang van de verschillende partijen. Maar ook uit de regeringscombinaties die men zou willen. Geen enkele combinatie scoort meer dan 20% (nog los van het feit of de combinaties al dan niet meer dan 75 zetels halen of inhoudelijke mogelijk is.
Met de score van vandaag is het alleen zo dat een regeringscombinatie met zowel VVD als SP erin een regering zou kunnen opleveren van 3 partijen (met dan de PvdA, PVV of D66 erbij om boven de 75 zetels te komen). Als VVD en SP niet in de combinatie voorkomt zijn er minimaal 4 partijen nodig voor een meerderheidsregering. Maar zelfs dan nog met een kleine meerderheid.