Helpen zelfhulpboeken? Ja, geef mama een boek...

Mootz
woensdag, 09 mei 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Er worden steeds meer “zelf hulp” boeken gelezen! Door velen worden dit soort boeken verorberd als echte levenselixers. Door anderen juist verguist. Uit onderzoek van de Universiteit van Oxford blijkt dat je ‘spot on’ bent als je de focus weet te vestigen op je eigen leren en op het leervermogen van je organisatie. Sterker nog, meer focus op de blauwdruk van het leren blijkt effectiever dan focus op het presteren. En dat is goed nieuws nu wij het ‘sheconomy’ tijdperk ingaan. Met meer vrouwen op sleutelposities om met gevoel de juiste beslissingen te nemen. Op basis van EQ en vooral intuïtie: Verstand met haast. Je geest openen om nieuwe (emotionele) info in je op te nemen blijkt de meest effectieve manier om verandering tot stand te brengen en te verankeren. Het is een teken van sterkte. Niet alleen in het bedrijfsleven, ook in de politiek en het familieleven. Deze universitaire studie naar leer- en leesgedrag gaf aan dat do-it-yourself boeken juist worden gelezen door mensen die al goed bezig zijn met zelfsturing. Door mensen die allang de beslissing hebben genomen actief en enthousiast te willen werken aan hun eigen ontwikkeling, die van hun zaak of hun land. Bovendien gaan zij hun eigen weegschaal beter in balans brengen qua privé en werk en gaan ze vooral meer tijd vrijmaken om te sporten. Want een gezonde geest in een gezond lichaam presteert nu eenmaal beter.
Stop wel met geloven in de “bullshit” verhalen over ‘waar een wil is, is een weg’, of van kreten als ‘van tegen de stroom in zwemmen word je beter’. Natuurlijk, je kunt hier best sterker door worden, maar het is beter met de stroom mee te zwemmen. Je moet instinctief aanvoelen wanneer je moet opgeven. Het juiste weet vast te houden door het op tijd los te laten. Ook daar leer je veel van. Wilskracht is wel een grote pre, maar ook een bron die niet onuitputtelijk is. Zodra je door hebt dat leren belangrijker is dan presteren, heb je een veel grotere kans je (politieke) doel te bereiken. Presteren is vaak een obsessie. Leren is echter een proces. Angst is de killer om jezelf af te remmen. Faalangst is de rem op je ontwikkeling. Bovendien zijn lerende leiders doorgaans ook veel aardiger dan presterende managers. Het is wel degelijk belangrijk om het leuk te hebben met elkaar. Botheid wordt afgestraft en stimuleert absoluut niet.
Neem je voor weer te leren van alle indrukken en wees vooral aardiger in de omgang. Een glimlach voelt niet alleen beter, je ziet er met een lach ook veel beter uit. Dat is de blauwdruk van duurzaam geluk en succes. Het is bijna Moederdag. Geef dus zelf hulp boeken. Simon Sinek’s ‘Why, How, What” Of Steve Jobs Of Ben Tiggelaars ‘Dit wordt jouw jaar’! En met een knipoog zeg ik natuurlijk ook “Generatie Z” Zij zijn aan zet! Zeker nu we met gezond verstand richting de verkiezingen gaan kunnen wij maar beter naar ze gaan luisteren.