Houdt je onverschillige kat toch meer van de ene vriend dan van de andere?

Kruipt je kat altijd zo lekker op schoot bij je zus die langskomt of bij die buurvrouw die hem altijd iets extra's toestopt? Dan dénk je dat hij een betere klik voelt met hen dan met andere mensen. Maar dat is niet zo.

In een Japans experiment zag een kat hoe zijn baasje een doos probeerde te openen. Twee vreemden stonden erbij, eentje ging helpen, de ander deed niets. Daarna boden beiden de kat iets lekkers aan. Koos het dier voor de persoon die zijn baasje had geholpen? Nee, het maakte hem niets uit.

Een hond daarentegen maakt het wel uit. Bij hetzelfde experiment namen honden liever geen voedsel aan van de vreemdeling die hun baasje weigerde te helpen.

Hoewel katten wel hun eigen baasje herkennen, houdt het begrip van sociale interactie daar wel ongeveer mee op. Het is niet zo dat ze onverschillig zijn en honden meer invoelend. Katten hebben simpelweg niet door dat iemand hun baasje niet wil helpen.

Dat heeft er vermoedelijk mee te maken dat honden al veel eerder zijn gedomesticeerd dan katten en dat honden afstammen van groepsdieren, terwijl katten meer solitaire jagers zijn.

Bron(nen):   Science Alert