“De mensheid slaapwandelt richting een ongeëvenaarde massa-extinctie”

Britse wetenschappers waarschuwen dat de mensheid afstevent op een massavernietiging van soorten die we sinds het uitsterven van de dinosaurussen niet meer hebben meegemaakt.

Door de mens veroorzaakte veranderingen op aarde bedreigen de diversiteit van verschillende soorten die in duizenden jaren geëvolueerd zijn in specifieke leefgebieden. Dieren die in delicate ecosystemen leven zoals het koraalrif doen dat vaak in symbiose met anderen. Zij hebben de grootste moeite met overleven en herstellen als de diversiteit wordt aangetast.

Maar door de opwarming van de aarde en het stijgen van de zeespiegel dreigen veel meer soorten te verdwijnen, als ze zich niet heel snel kunnen aanpassen aan de veranderingen. Professor in de evolutionaire paleo-biologie Matthew Wills van de universiteit van Bath legt uit: “We slaapwandelen richting een massa-extinctie van een omvang die we niet hebben gezien sinds een asteroïde de dinosaurussen uitroeide. Gek genoeg, weten we heel weinig van de fysieke en biologische krachten die wereldwijd diversiteit vormgeven.”

Hij vervolgt: “De ontwikkeling van diversiteit duurt miljoenen jaren, maar kan in een oogwenk worden beschadigd. We verliezen al dieren die we nooit hebben gedocumenteerd dus het is van levensbelang om de mechanismen te begrijpen die ten grondslag liggen aan de ontwikkeling van soorten.”

Bron(nen):   The Independent