‘Elektrische auto pas na 700.000 kilometer groener dan benzine-auto’

Een elektrische auto rijd je toch vooral omdat het beter is voor het klimaat, maar nu beweert een Belgische professor dat het effect op het milieu erg tegenvalt. Pas na 700.000 kilometer zou een elektrische auto duurzamer zijn dan een wagen op benzine.

Professor Damien Ernst, specialist in energievraagstukken aan de universiteit van Luik heeft in opdracht van het Belgische tv-programma Auto Mobile berekend waar het omslagpunt ligt, uitgaande van de huidige elektriciteitsproductie, die slechts voor een klein deel duurzaam is. Ook nam hij de hoeveelheid CO2 mee die vrijkomt bij de productie van de auto’s en vooral hun accu’s.

De professor kwam tot de volgende uitkomst: Een elektrische auto van 60 kilowattuur (kWh) die 20 kilowattuur per 100 kilometer verbruikt moet 697.612 km afleggen voordat hij groener is dan een gemiddelde benzineauto die zes liter per 100 kilometer verbruikt. Grootste probleem zit hem in de elektriciteitsproductie. Is die honderd procent duurzaam dan hoeft een elektrische auto nog maar 30.000 tot 40.000 kilometer te rijden om schoner te zijn.

Bron(nen):   Auto Mobile