In álle Britse garnalen is cocaïne gevonden

In elke garnaal, die Britse wetenschappers onderzochten, is cocaïne teruggevonden. Ook ketamine en pesticiden kwamen veelvuldig voor bij de geteste diertjes. Opmerkelijk: het onderzoek vond plaats in een afgelegen deel van Engeland en niet in Londen of Liverpool.

Voor de wetenschappers van King’s College London kwam de ontdekking als een verrassing. Ze onderzochten garnalen op 15 locaties in een van de meest landelijke delen van de regio Suffolk. De studie, die in Environment International verscheen, keek naar de niveaus van micro-vervuiling in zoetwatergarnalen. “Cocaïne werd teruggevonden in alle samples, maar ook ketamine, pesticiden en geneesmiddelen kwamen vaak voor,” aldus de onderzoekers.

Volgens hoofdonderzoeker Thomas Miller waren de gevonden concentraties laag, maar de drugs kunnen wel een bedreiging vormen voor het ecosysteem, denkt hij. Drugsresten die in het water terechtkomen zijn een groeiend probleem, maar de onderzoekers hadden niet verwacht dat het ook in afgelegen regio’s zou spelen. “Je verwacht zulke drugsresiduen in stedelijke gebieden, zoals Londen, maar niet zozeer op het platteland,” aldus mede-onderzoeker Leon Barron.

 

Bron(nen):   The Guardian