Protestsong tegen de crisis

Eindelijk, de kredietcrisis is tot de kunsten doorgedrongen.
In de culturele wereld wordt dikwijls beweerd dat het van belang is dat het zogenaamde ‘straatrumoer’ in de kunsten doordringt. Maar een gedicht, toneelstuk of roman schrijven over de huidige financiële crisis, ho maar –  daar zijn de heren kunstenaars niet voor in.
De Amerikaanse countryzanger John Rich heeft nu het voortouw genomen. Hij schreef, zingt en speelt ‘Shuttin’ Detroit Down,’ een heuse country- annex protestsong over wat in autostad nummer 1 van de Verenigde Staten is gebeurd.
Op Youtube zien we hem in een radiostudio zitten en brengt hij zijn song ten gehore. “For all the hardworkin’ men and women that lost their job,” zegt hij er ten overvloede bij en het lied handelt niet alleen over de slachtoffers van de crisis, maar ook over de mensen uit de grote stad, van Wall Street en omgeving, die al dit onheil over de natie hebben uitgestrooid.
Rich schreef het liedje spontaan toen hij in januari hoorde hoe de directeur van de bank Merrill Lynch zijn kantoor voor 1.2 miljoen dollar had verbouwd. Hij nam zelf de song op en sindsdien is het een veelgedraaide plaat op de vele country radiostations in de VS.
Het zou best eens kunnen dat hij met zijn aversie tegen het financiële establishment op een perfecte manier de ‘mood of the nation’ weergeeft, zo schrijft The New York Times. Het liedje is op Youtube inmiddels meer dan 200.000 keer afgespeeld.

Bron(nen):   The New York Times  You tube