Leon de Winter: mag ik mijn geld terug?

In een ‘serieuze open brief’ schrijft Leon de Winter dat hij het volledig met het Nederlands kabinet eens is dat de waarde van mensen niet in geld is uit te drukken. "Vragen naar de kosten is een achterhaalde en vreselijk kapitalistische manier van denken, die in onze tijd geen plaats heeft," schrijft De Winter in een column op Elservier.nl.
Maar het gaat hier wel om een revolutionaire draai. Want tot voor kort werd de waarde van bijna ieder individu door de overheid wel in geld uitgedrukt, en wel in de vorm van een belastingaanslag. Dat moet nu ook tot het verleden gaan behoren.
"Geacht kabinet: wat mijn waarde is – ofwel het verschil tussen wat ik kost en opbreng, wat ik onze samenleving aan pret en lol heb geschonken – valt niet in geld uit te drukken," aldus De Winter. "Ik wil dat wat voor Achmed geldt, ook voor mij geldt. Ik wil dat Integratieminister Van der Laan, en met hem Wouter Bos, verklaart:  ‘De aanwezigheid van Leon de Winter laat zich niet reduceren tot een simpele optel- en aftreksom langs de meetlat van de euro.’"
"Zo is het net. Mag ik mijn centen terug, graag met terugwerkende kracht sinds het aantreden van de heer Balkenende, en dat is toch al weer zo’n zeven jaar geleden?"

Bron(nen):   Elsevier