Meeste Nederlanders denken heel slecht over Oost-Europeanen

Het is geen minderheid die denkt dat Polen, Bulgaren en Roemenen criminele uitbuiters zijn, die onze banen inpikken, van uitkeringen misbruik maken en crimineel zijn: de helft van de Nederlandse bevolking denkt dat. Bijna twee derde van alle Nederlanders ziet vooral nadelen aan de komst van Oost-Europeanen naar Nederland. Meer dan de helft (58 procent) denkt dat Oost-Europeaanse migranten misbruik maken van Nederlandse uitkeringen en 47 procent denkt dat ze banen afpakken van Nederlanders. Dat blijkt uit het vandaag verschenen kwartaalbericht van het Sociaal Cultureel Planbureau Bijna de helft denkt dat ze overlast op straat veroorzaken en in de criminaliteit zitten. Vooral lageropgeleiden staan negatief tegenover de arbeidsmigranten uit oost-Europa. Slechts tien procent van de Nederlanders ziet vooral voordeel aan de komst van Oost-Europeanen. Het gaat bijna uitsluitend om hoger opgeleiden.  

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. De Staatsburger

  Oftewel: alleen Nederlanders die nooit met Oost-Europeanen te maken hebben denken er positief over.

 2. Bart Matthesius

  Oosteuropeanen komen alleen hierheen als ze er zich mee kunnen verbeteren. Criminaliteit is zeker een factor maar het werk dat er hier voor ze is wordt toch echt door onszelf aangeboden (omdat we het zelf niet willen doen).

  Als er geen werk is komen ze niet, dus wie is er nou hypocriet?

  • Dead Silence

   De rijkdom en belachelijke straffen hier in het Westen is voor velen, vaak complete dorpen, reden om te winkelen zonder te betalen. Ik werk veel met hoog opgeleide Oost-Europeanen, o.a. Polen, Bulgaren en Roemenen en die vragen zich af of onze politici nog wel helemaal fris zijn in de bovenkamer met dit soort beleid vanaf 2014.

   (in antwoord op Bart Matthesius)
 3. Kopje thee

  Nou, ik niet hoor. De hardwerkende Oost-Europeanen geef ik groot gelijk maar ook diegenen die hier gebruik komen maken van de voorzieningen. Zou ik ook doen. Onze eigen naïeve positivo’s die vinden dat we tegen elke prijs gastvrij, begripvol en bescheiden de valse concurrentie moeten tolereren, kijk, die begrijp ik niet.

 4. jos van veen

  naar mijn mening mag je echt heel kritisch zijn naar het verschijnsel van armoede-export van de ene lidstaat naar de ander.
  Werk wordt hier ook een probleem omdat de fooisalarissen worden afgestraft, dus wat blijft er over..? Waar worden deze mensen gehuisvest?
  Daar wacht je dan al 6 jaar op een sociale huurwoning en dan..?
  Dat worden scheve en onrustige toestanden..
  Naar ik heb begrepen hebben de Roma’s zo’n beetje alle criminele statistiek overtroffen..hun winsten zijn terug te vinden in de grote villa’s in Roemenië..
  Ontwikkelingshulp is luk..echter…

  En nu doet de U ook nog een schepje extra op dit theater: we moeten financieel ruimhartig zijn naar Roma s als misdeelde groep..en overheidsgelden ter beschikking stellen..Mooier aanbod kan je toch niet doen, zou ik zeggen…
  Roma’s mogen van mij overal leven, maar ik zit er niet op te wachten..

  De kans bestaat dat straks er overal MOE landers zullen rondzwerven onder miserabele condities..
  Wat doen we deze mensen en onszelf aan?

  Ingeval van simpele wietverkoop mogen we buitenlanders (!!?? het zijn Eurianen) weren…(beslotenheid, lidmaatschap, etc)
  Dat kan wel, maar deze criteria zijn ineens niet van politieke toepassing op zinloze inloop van armoede??
  Potdorie Belgen en Duitsers komen geld brengen..daling van criminaliteit etc..en die moeten deur uit en importeren van armoedeproblemen is klasse??
  Dit stinkt toch naar een corruptiestoornis?

 5. Dead Silence

  Ik zie alleen voordelen van hoogopgeleide Oost-Europeanen. Helaas zullen voornamelijk de kanslozen hun geluk hier komen zoeken of anderzijds gewoon van ons afnemen.

Reacties niet toegestaan