Als je aangifte moet doen tegen je eigen kind

Opinie
dinsdag, 31 mei 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Kinderen die hun ouders mishandelen. Het komt veel voor, maar komt het nu meer voor dan vroeger? Hoe vaak weten we niet eens. Ouders schamen zich er vaak voor en proberen het zelf op te lossen. Tot het van kwaad tot erger wordt. Naar de oorzaken van dit wangedrag is het ook gissen: onderzoek ontbreekt. Net als een passend hulpaanbod.
Oudermishandeling, niet te verwarren met ouderenmishandeling, is een vorm van huiselijk geweld, waarbij het geweld economisch, lichamelijk, psychisch of seksueel kan zijn. Experts bedenken steeds meer etiketjes voor verschillende vormen van huiselijk geweld: (ex-)partnergeweld, oudermishandeling, ouderenmishandeling, kindermishandeling, incest/seksueel misbruik, eergerelateerd geweld, huwelijksdwang, dating violence. Dat is verwarrend, maar zij vinden dat handig, want elke vorm van huiselijk geweld vraagt namelijk om een eigen aanpak. Om het nog ingewikkelder te maken, spreekt men bij de overheid steeds vaker van 'geweld in afhankelijkheidsrelaties'. Die is mooi, he?
Allemaal dure woorden, maar in het dagelijks leven heb je er niet veel aan. Neem nu de 22-jarige A, die zijn moeder mishandelde. Hij werd veroordeeld tot een werkstraf van 70 uur (bijna 2 weken!) en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf. Bovendien krijgt hij verplichte begeleiding van de reclassering. Ook als dat betekent dat hij een persoonlijkheidsonderzoek moet ondergaan en een cursus agressieregulering moet volgen. Na een vorig delict was hij al gestart met een GGZ-behandeling en die moet hij afmaken. Daar wordt me toch een blik hulpverleners tegenaan gegooid. En wie bekommert zich om de moeder?
Wat was er gebeurd? A. beweerde dat hij van de GHB af was, maar zijn moeder betrapte hem in de badkamer met een flesje GHB in de hand. Toen zij het wilde afpakken, verzette hij zich, duwde haar weg en schopte haar tegen haar bovenbenen. 'Als ouders tegen hun kind aangifte doen, dan moet er veel aan de hand zijn', aldus de officier van justitie . A. is de afgelopen 2 jaar al een aantal keer de fout ingegaan door zijn GHB verslaving. 'GHB is zo'n rotzooi, we zien je afglijden', zegt de officier van justitie. Wijze woorden. Daar ben je als moeder echt mee geholpen!