Angela Merkel blijft zitten bij volksliederen

Opmerkelijk: toen bij haar aankomst in Beijing de volksliederen van China en Duitsland werden gespeeld bleef bondskanselier Angela Merkel zitten. Haar gastheer, de Chinese premier, stond, Merkel zat.

Er is bezorgdheid over de gezondheid van Merkel sinds ze voor de zomer tot drie keer toe (in het openbaar; misschien gebeurt het veel vaker) hevig en oncontroleerbaar trilde. De eerste keer stond ze nog in de brandende zon met de kersverse Oekraïense president Selenski te wachten op de militaire kapel die de volksliederen zou spelen, toen Merkels hele lichaam begon te vibreren. De tweede keer gebeurde het toen ze naast de Duitse president Steinmeier in paleis Bellevue in een koele ruimte stond. Negen dagen later gebeurde het weer, bij de installatie van de nieuwe Duitse minister van justitie, Christine Lambrecht. 

Merkel zelf en haar woordvoerders proberen de kwestie klein te houden. Maar uit de beelden van Merkel op de luchthaven van Beijing valt te constateren dat de ziekte nog niet onder controle is.