President Obama wil snel nieuwe wapenwetten

President Obama heeft vice-president Joe  Biden opdracht gegeven voorstellen uit te werken om vuurwapengeweld in de VS terug te dringen. Al in januari moeten de eerste voorstellen klaar zijn. Obama roept het Congres op er aan  mee te werken. Er is met spanning uitgekeken naar het initiatief van Obama omdat het een aanwijzing is hoe ver de president zijn nek wil uitsteken. Het onderwerp van 'gun control' ligt in de VS heel gevoelig. Voor- en tegenstanders staan lijnrecht tegenover elkaar. Obama heeft tijdens zijn persconferentie in het Witte Huis opnieuw niet gezegd waar hij precies aan denkt. De schietpartij vorige week in Newtown leidt tot meer politieke steun voor beperking van verkoop van vooral half-automatische aanvalswapens. In het verleden - bij andere schietpratijen - leidde publieke verontwaardiging nooit tot politieke actie. Dat kan nu anders zijn. Een verschil is dat er deze keer 20 jonge schoolkinderen omkwamen. Ook sprak president Obama zich niet eerder voor serieuze wetsvoorstellen uit. Hij lijkt nu van mening te zijn veranderd. Dat kan weer  tot gevolg hebben dat meer Amerikanen gematigde voorstellen steunen bijvoorbeeld om verkoop van de agressieve 'aanvalswapens ' terug te dringen. De wapenlobby - vooral de machtige National Rifle Association - NRA - lijkt ook op te schuiven. De NRA wil nu - naar eigen zeggen -  bijdragen aan het terugdringen van vuurwapengeweld. De NRA komt vrijdag met voorstellen.

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. Jeffrey Pol

    Ik vraag me af wat het waard is als je binnen 10-20 jaar je geweer kan printen met een 3D-printer. Dan is zo’n wapenwet slechts nog een middel om te straffen terwijl je thuis met één download-klik gewoon even een blauwprintje download van een ak’tje.

    Ik denk dat geweren zoals wij ze kunnen sowieso binnen 10-30 jaar volledig achterhaald zijn. De taliban wordt al opgejaagd door robotica. Het is een kwestie van tijd voordat deze robotica zich gaat vertalen naar particuliere verdedigingssystemen superieur aan iedere gestoorde gek met een scala aan wapens.
    Nu al vliegen er 20 kleine zwevertjes synchroon door ruimtes zo groot als een woonhuis. Nu nog de programmering tot verdediging van het eigendom en verdere uitwerking van de techniek.

Reacties niet toegestaan