Bejaarden met spaargeld worden ‘finaal kaalgeplukt’

De centrales van ouderenbond Anbo en de partij 50Plus raken overbelast. Ze worden platgebeld door boze en bezorgde ouderen. Die moeten duizenden euro's extra betalen voor de eigen zorgbijdrage. Mensen die in een bejaardenhuis of andere AWBZ-instelling verblijven betalen daarvoor een eigen bijdrage. Het bedrag is gebaseerd op hun inkomen. Sinds dit jaar worden ook het spaargeld en vermogen meegerekend. Mensen betaalden tot 1 januari 4% vermogensinkomensheffing. Dat is nu 12%. Fractievoorzitter Henk Krol van de partij 50Plus noemt het tegenover RTL Nieuws 'enorme bedragen'. 'Met name ouderen die zorg nodig hebben, die moeten ineens veel meer betalen en dat kan oplopen tot zelfs twee á drie keer het bedrag dat ze vorig jaar betaalden. En dat per maand, en dan gaat je spaargeld er heel snel aan. Je wordt in een paar jaar tijd finaal kaalgeplukt.' Volgens de Anbo zijn er voorbeelden van mensen die de eigen bijdrage van € 1000 per maand zagen verdubbelen. 'Er hebben zich nu al mensen gemeld die per januari € 2000 per maand aan eigen bijdrage betalen. Voor dat geld kunnen mensen ook zelfstandig thuis wonen en zorg inkopen', zegt Anbo-directeur Liane de Haan. De Anbo opent een meldpunt over de eigen bijdrage die ouderen moeten betalen.    

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. IwanovKapotjeplov

  Zo zie je maar weer:

  Ben je spaarzaam en hou je gedurende je leven financieel je eigen broek op, mag je dokken voor degenen die altijd er op los geleefd hebben en schulden hebben gemaakt.

  Conclusie: jaag gedurende je leven al je geld er doorheen zodat je niet hoeft op te draaien voor het gedrag van anderen.

  Trouwens: voor 2000 euro per maand kan je bijna privé iemand inhuren om voor je te zorgen. Kun je lekker thuis blijven wonen. Als het geld dan op is, dan alsnog naar een instelling.

  • Odile DeFraye

   helemaal mee eens, ik ga mijn geld er lekker doorheen jagen! er zijn talloze mensen die er op los leven en ALLES KRIJGEN! je lijkt wel een enorme sukkel in dit land als je je verantwoordelijkheid neemt… #sparen

   (in antwoord op IwanovKapotjeplov)
 2. Meharis

  De minachting voor de ouderen neemt steeds groteskere vormen aan. Sparen loont niet meer, een pensioenregeling blijkt weggegooid geld, zorg vraag je maar aan familie en buren. Het zal niet lang meer duren dan wordt de euthanasie-pil voor zeventigjarigen verplicht.

  • marianne martens

   helemaal mee eens, al tientallen jaren is het troep ( Blinde Beleidsmakers ) in de Gezondheidszorg, Onderwijs, Wetenschap.De werkers willen het goed doen, maar de meest ‘banale’ en ‘vulgaire’ mensen zijn politici, bestuurders, ambtanaren en zo’n CVZ, wat nu opeens groepen complexe patienten, maar een jaar behandeling wil vergoeden. Voorspelling: veel doden en maatschappelijke onrust. Maar goed, de ouderen zijn al tientallen jaar heel slecht af in de zorg, inkomsten en ziektekosten-vergoedingen.( hoge eigen bijdrage ). Vandaag gehoord, dat iemand 5000,– euro Pensioen ontvangt en ook 5% moet inleveren in vergelijk met iemand met een klein pensioentje( ook 5% ), waar het “hard” aankomt.

   Een klein offer voor de groot-pensioen-ontvanger, d.w.z. dat hij/zij van een 4 laags- toilet -rol naar een 3 laags- toilet- rol moet gaan, terwijl het kleine pensioentje ws geen bijdrage medicijnen kan betalen of minder te eten heeft.

   Wij, inwoners, zijn zo ongehoord dom, dat we vanaf ongeveer 1990 kabinetten hebben gekozen, met VVD en PvdA ( net zo erg ). Begrijp ook dat het CDA nu nog volop meedoet met, Brinkman, van Reij, als ontvanger van veel lobbyisten op zijn kamertje op het Binnenhof.

   Maar hier wel 57 miljard laten stallen door multinationals, die geen belasting in eigen land of hier, hoeven te betalen. Weekers!!!!!, daar kunnen we niets aan doen.” Een schrille” lach giert door mijn strottenhoofdje naar buiten.

   Na het slikken van de euthanasie- pil zal er nog veel meer verwarring zijn, omdat hele generaties in de ik- cultuur zijn opgegroeid en hun “eigen” luier niet hebben leren verschonen.

   (in antwoord op Meharis)
   • Betweter

    5% van een klein pensioen is veel minder dan 5% van een hoog pensioen. Diegene van het hoge pensioen heeft ook veel meer pensioenpremie betaald, dus meer gespaard. Iedereen in NL heeft recht op AOW, het pensioen is enkel extra.
    Wat jij doet is overal anderen de schuld van geven, maar je verwacht ook dat die ander de problemen voor jou oplost. Zorg dan zelf dat je veel verdient, dan help je die mensen toch zelf? (ipv de hele dag klaagreacties te plaatsen 🙂

    (in antwoord op marianne martens)
 3. Bert Hilhorst

  Het kan zoveel oneerlijker, vrij naar onze socialistische “vrienden”.

 4. Meharis

  Dank voor de respons Marianne. Ik voel ook helemaal met jou mee.
  Maar weet je wat feitelijk het meest treurig is? Dit kabinet DENKT miljarden binnen te halen via de portemonnee van de burger. Zij vergeet daarbij, dat voordien van die miljarden minimaal 50% maar vermoedelijk wel 70% al via belastingen, heffingen, accijnzen, e.d. weer terugvloeide naar de staatskas. Die inkomsten vallen weg, omdat ze het bedrag nu zonder tussenkomst van onze binnenlandse economie binnenhalen. Dus de feitelijke bezuinigingen zijn maar 50 tot 30%. En die “extra” inkomsten worden op hun beurt weer grotendeels teniet gedaan o.a. door bedrijfssluitingen en banenverlies en dientengevolge nog meer koopkrachtverlies. En dit is een vicieuze cirkel die ons straks als lemmingen over de klip helpt. Een leek kan het uitrekenen, maar onze “experts” op financiën en economie leven klaarblijkelijk niet in een reële wereld. Maar het is dan ook een land geworden met een almaar groeiend aanbod aan ambtenaren, controleurs en ander overheidspersoneel. Een overbevolkte beroepsgroep die in feite ook nog zelf kan regelen hoe en hoeveel wij hen gaan betalen.

  Wij moeten de tering naar de nering zetten, zij zetten consequent de nering naar de tering.

Reacties niet toegestaan