Dijsselbloem wil dat alle werknemers van banken minder gaan verdienen

Behalve om het werk, is het goed om bij een bank te werken. Je verdient goed en er zijn veel extra's. Daar gaat misschien verandering in komen. Niet alleen in de top maar in alle lagen van de bankensector wordt te veel geld verdiend stelt minister Dijsselbloem (Financiën) in een interview met De Telegraaf. Daaraan wil hij iets doen. Niet alleen de betaling voor de top, maar ook die van de gewone bankmannen en -vrouwen moet worden aangepakt. „De cao’s bij banken zijn gewoon heel ruim. Het wordt tijd dat alle werknemers bij banken hun bijdrage leveren”, aldus de PvdA-bewindsman, die wil dat de cao’s in de sector worden opengebroken. Volgens de minister zijn de salarissen de grootste kostenpost bij de banken. ,,We hebben nu mede door overheidssteun banen behouden. Dan vind ik het redelijk dat werknemers ook een bijdrage leveren.'' De uitspraken van de PvdA-bewindsman zijn opvallend omdat hij afgelopen week in de Tweede Kamer het salaris van de nieuwe bestuursvoorzitter Gerard van Olphen van staatsbank SNS Reaal moest verdedigen. Van Olphen gaat 550.000 euro per jaar verdienen.

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. RhodBerth

  De politiek moet zich NOOIT bemoeien met de salarissen in de publieke sector.
  Als burgers vinden dat de bankiers te veel verdienen, dan moeten ze naar een andere bank gaan. Nu gaat de burger achteruit leunen omdat ze denken dat de overheid het wel oplost.

  De volgende financiele crisis wordt niet door de politiek voorkomen, maar door de burger, die zelf kijkt hoeveel risico een bank neemt. Die bij achterlijke bonussen en salarissen van bank wisselt. Die niet altijd de hoogste rente wil krijgen, of het duurste huis wil kopen met een zo hoog mogelijke hypotheek.

  Het hek is van de dam als de overheid zich overal mee gaat bemoeien.
  Vandaag vindt de overheid dat het salaris van de bankier te hoog is, morgen vindt de overheid dat jouw salaris te hoog is.

  • catchit64

   HELEMAAL MEE EENS, echter een bankdirecteur in dienst van de overheid moet dan wel aan de norm worden gehouden die diezelfde overheid heeft bedacht.

   (in antwoord op RhodBerth)
   • RhodBerth

    Maar de normen voor een bank, die tijdelijk door de overheid is overgenomen, mogen w.m.b. wel anders zijn die de normen voor een ambtenaar.

    SNS moet straks voor een zo hoog mogelijke prijs weer worden verkocht. Daar heb ik als belastingbetaler het meeste aan. Een ambtenaar werkt niet voor het hoogste commercieel gewin, maar voor maatschappelijk belang. Dat is een verschil.

    (in antwoord op catchit64)
  • Apekool

   De overheid vind mijn salaris al te hoog, daarom houdt ze de helft in…

   (in antwoord op RhodBerth)
 2. Genuine_Defector

  Ik heb niets tegen hoge salarissen bij topbestuurders. Die zijn nu eenmaal schaars. Zie liever dat SNS in bekwame handen komt. En als dat een paar centen meer kost, heb ik daar geen moeite mee.

  Echter, er mag best wel iets tegenover staan. Als een bestuurder aantoonbaar gefaald heeft, en dus wanbestuur heeft geleverd, mag er wel wat van het salaris worden ingeleverd. Bonussen zijn in dergelijke gevallen wat mij betreft al helemaal uit den boze.

  • André Somers

   Ik heb weldegelijk iets tegen deze managers in bedrijven die zonder dat ze persoonlijk risico lopen (als ondernemer dus) gaan strijken met enorm hoge beloningen. Ik heb bar weinig bewijs gezien dat er een relatie is tussen de beloning van een “top” manager en zijn (het zijn bijna altijd mannen) bekwaamheid.

   (in antwoord op Genuine_Defector)
 3. zo maar iemand

  Ik heb liever een briljante Indier of Chinees voor een redelijk salaris op de post van de directeur, dan een verwende old boy die er toch weer een zootje van maakt.
  Waarom de doodgewone kassier dan ook een deel van zijn salaris moet inleveren is me een raadsel. Iets met omgekeerde solidariteit of zo? Zoiets als bijstandsmoeders hun huur verhogen omdat de villasubsidie misschien ooit eventueel boven een miljoen wordt aangepakt?

 4. JRR Uijlings

  Wat hebben we hier aan? Moeten wij, burgers, ons beter gaan voelen als de bankmedewerkers minder verdienen? (tenzij het om bonussen gaat van falende bestuurders). Interessanter lijkt me de vraag waar het geld naartoe gaat dat bespaard wordt?

 5. Bataaf

  Dijsselbloem,de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet.

Reacties niet toegestaan