Engeland politiestaat?

Stella Rimington, voormalig hoofd van de Britse veiligheidsdienst, beweert dat de overheid de angst voor terrorisme exploiteert. Burgerlijke vrijheden worden opgeofferd in de strijd tegen het terrorisme en Engeland loopt het risico te veranderen in een politiestaat.
Rimington (73) was in 1992 de eerste vrouw die de MI5 (“The Security Service MI5 is responsible for protecting the United Kingdom against threats to national security”) leidde, de Britse veiligheidsdienst. Haar kritiek richt zich op de overheid die niet schroomt om, uit angst voor terreur, regels en wetten uit te vaardigen die de vrijheid van het individu beknotten. Zo is de regel dat iedereen sinds 2005 met een ID over straat moet, in haar ogen nonsens; het levert geen enkele bijdrage aan ieders veiligheid. Ook het later weer geskipte plan om verdachten van terrorisme 42 dagen zonder vorm van proces vast te houden, wekte haar hoon. De laatste plannen van het Engelse ministerie van binnenlandse zaken om de staat inzicht te bieden in ieders mail, telefoon en overige internet-activiteiten, is haar eveneens een gruwel.
De voormalige veiligheidsbaas voelt zich in haar kritiek gesterkt door de International Commission of Jurists die landen als Engeland en de VS beschuldigt van ‘actieve ondermijning’ van de wet omwille van de strijd tegen het terrorisme. “Laat de regering erkennen dat er risico’s bestaan,” zegt ze, “in plaats dat ze mensen bang maakt en de burgerlijke vrijheden inperkt.” Rimington benadrukt dat dit laatste precies is wat terroristen beogen: een bange bevolking die gebukt gaat onder een repressief regime.

Bron(nen):   Daily Telegraph