Splijt Europa in tweeën?

De economische crisis zorgt ervoor dat de Europese Unie in rivaliserende kampen uiteen valt, zo meent The New York Times na de spoedbijeenkomst van politieke leiders in Brussel dit weekend.
Zo verzette Angela Merkel zich tegen het voorstel van Hongarije om meer Oosteuropese landen tot de EU toe te laten. Dat leek de Duitse bondskanselier geen goed idee gezien de nabije regionale verkiezingen in eigen land.
Het valt de New York Times-reporters op dat Europa dezer dagen vostrekt stuurloos is, veroorzaakt door onduidelijk leiderschap, weinig krachtige instituties en niet in de laatste plaats: 27 lidstaten met ieder hun eigen belangen. Zo zijn de zorgen in Oost Europa op dit moment bijzonder groot. Een aantal Oosteuropese landen hebben na de val van het IJzeren Gordijn hun economisch stelsel sterk geliberaliseerd om bij het Westen in de smaak te vallen. En juist daar gaat het barslecht. Je hebt de zestien Eurolanden en landen als Hongarije, Tsjechië en Roemenië die nu een hoge prijs betalen voor het zitten op de tweede rang.
Conclusie: Europese solidariteit is een schaars goed en of de EU een politieke toekomst heeft, is zeer de vraag.

Bron(nen):   The New York Times