Nederlandse journalisten opgepakt in Papoea

Nederlandse media melden vandaag dat vier Nederlandse journalisten zijn opgepakt in Indonesie, maar The Jakarta Times houdt het voorlopig op drie journalisten. De Indonesische krant vermeldt ook de namen van de drie verslaggevers: Gabrielle Babette, Peter Mariaw Smith en Ronald Wigman. Zoals bekend valt de spelling van de Nederlandse namen niet altijd mee, dus mogelijk gaat het bij de eerste naam in werkelijkheid om Gabrielle Niemel, die eerder een documentaire maakte over het leven van Nicolaas Jouwe (zie de tweede link).
De 85-jarige Jouwe heeft zijn hele leven gestreefd naar onafhankelijkheid van Papoea, het voormalige Nederlands Nieuw Guinea. Jouwe is deze week voor het eerst sinds de jaren zestig teruggekeerd naar zijn geboortegrond.De journalisten deden daar verslag van.
Volgens de Indonesische autoriteiten hebben de Nederlandse verslaggevers echter de wet overtreden omdat ze alleen over een toeristenvisum beschikten, terwijl ze zich bezighielden met journalistiek werk. Saillant is dat The Jakarta Times daarbij vermeldt dat er gisteren op Papoea werd gedemonstreerd tegen de komst van Jouwe, terwijl volgens Nederlandse berichten juist werd gedemonstreerd voor onafhankelijkheid. Veel aanhangers van de bejaarde Papoea-leider zijn bang dat hij tijdens zijn bezoek aan het eiland zal worden vermoord, zoals medestanders van hem is overkomen.
De maximumstraf voor het misbruiken van een toeristenvisum, zo vermeldt The Jakarta Times, is liefst vijf jaar gevangenisstraf en een boete ter waarde van circa 2.000 dollar.
De Volkskrant publiceerde maandag een eerste verslag van het bezoek van Jouwe aan Papoea (zie de derde link).

Bron(nen):   The Jakarta Post  Hollanddoc.nl  De Volkskrant