Van je familie moet je het hebben...

Samenleving
door Admin
dinsdag, 24 maart 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
In tijden van dreigende werkloosheid en oplopende schulden keren de Fransen terug in de familieschoot. Dat beweert de Parijse krant Le Figaro naar aanleiding van een onderzoek. 77 procent van de bevolking beschouwt de familie als de plek om in tijden van tegenslag te schuilen. Tegelijk wordt de wens uitgesproken dat een naast familielid niet ook nog eens de hand komt ophouden.
Franse films wekken nog steeds de indruk dat de hele familie op een kluitje in het buitenhuis zit te eten en te drinken, maar in werkelijkheid is het Franse leven natuurlijk op eenzelfde individuele leest geschoeid als bij ons.
En daar zou de economische malaise dus verandering in brengen, aldus Le Figaro, vanouds een krant met een lichte voorkeur voor het burgerlijke leven.
Driekwart van de ondervraagden zegt dat in hun naaste familie de gevolgen van de crisis merkbaar zijn. Groot is de vrees dat dit de koopkracht zal aantasten en een meerderheid van de ondervraagden beweert inmiddels zuiniger te leven. Op kleding, uitgaan en vakanties wordt domweg beknibbeld. 
Familieleden zijn dus welkom in tijden van tegenslag, maar het mag niet teveel kosten. Slechts 34 procent van de ondervraagden gaf te kennen dat ze hun kinderen wel financieel willen ondersteunen. Als het echt niet anders kan. Compassie met kleinkinderen is een stuk geringer, om over familieleden verder weg maar te zwijgen.
Samenvattend: in tijden van tegenslag kan de Fransman op zijn familie rekenen. Maar hij moet wel met een goedgevulde portemonnee langskomen.
Bron(nen): Le Figaro