G-20 stevent af op mislukking

De plannen van de Britse premier Gordon Brown voor een akkoord op de G-20 top zijn al in de kiem gesmoord. De Britten willen samen met de Amerikanen andere landen meekrijgen in wereldwijde afspraken over belastingsverlagingen, maar andere Europese landen hebben duidelijk gemaakt dat ze daar niets voor voelen. "Ik laat niemand me voorschrijven dat wij meer geld moeten uitgeven," zei Angela Merkel gisteravond. Volgens The Times on Sunday leidt de Duitse kanselier het verzet tegen de voorstellen van Brown en Barack Obama voor een globale "New Deal" - afspraken over fiscale stimuleringsplannen ter waarde van 2.000 miljard dollar.
Ook de Spaanse minister van financiën, Pedro Solbes, heeft laten weten dat zijn regering geen extra geld te beschikking stelt: "In deze omstandigheden vinden ik en mijn collega's uit de eurozone dat er geen ruimte is voor een nieuw fiscaal stimuleringsplan." De Franse president Nicolas Sarkozy heeft al eerder gezegd dat een 'radicale hervorming' van het kapitalisme volgens hem belangrijker is dan een belastingverlaging.
Een concept-slotverklaring van de G-20-Top is uitgelekt, wat tot beschuldigingen van 'vals spel' aan het adres van Berlijn heeft geleid. "Er zal een lang communiqué uitkomen, maar er zal niet veel in staan," voorspelt een econoom over de uitkomst van de G-20. De weigering van de Euro-landen om meer geld vrij te maken, is ook een tegenvaller voor Obama die hoopt dat andere landen zijn stimuleringsplan ter waarde van 800 miljard dollar willen kopiëren.

Bron(nen):   The Times