M. Thatcher, dertig jaar later

Het is nu dertig jaar geleden dat de dochter van een kruidenier in Groot Brittannië de macht greep en in tien jaar tijd het hele land op de schop nam. Reden voor The Guardian om te kijken wat de erfenis is van Margareth Thatcher. 
Premier Thatcher was de profeet van de vrije markt, maakte een eind aan de machtige vakbonden, sloopte hele industrieën en veranderde haar land in de meest kapitalistische natie van Europa. Maar zijn de Britten daar nu wel zo blij mee? 
In haar geboorteplaats Grantham (in Lincolnshire) is geen Thatcher-tour die de bezoeker bij de kruidenierswinkel brengt waar ze de eerste achttien jaar van haar leven doorbracht in de schaduw van haar dominante vader. Een standbeeld is er evenmin en dat zal vast te maken hebben met de verdeeldheid over haar nalatenschap. 
Zo was het bijvoorbeeld enkele jaren geleden nog de vraag voor de Britse regering of zij wel recht zou moeten hebben op een staatsbegrafenis (kosten: drie miljoen pond) die eerder was toegevallen aan mensen als Churchill, Wellington en Lloyd George. Was Thatcher echt zo groot? Want bekende artiesten als Elvis Costello en Elton John bezongen openlijk haar dood die volgens de zangers niet snel genoeg kon komen. 
Voor zoveel venijn was Thatcher zelf deels verantwoordelijk, want ze verdeelde de natie. Haar polariserende wijze van politiek bedrijven zorgde voor heftige voor- en tegenstanders, en die kampen bleven ook na haar dood nog in stand. 
Je zou kunnen zeggen dat de Thatcher-geschiedenis steeds weer moet worden herschreven. Werd de boom van de Blair-jaren deels ook op haar conto geschreven, nu de economische situatie zo drastisch is gekeerd, neemt de kritiek op haar eertijdse radicale hervormingen weer toe. 
Terwijl de hoofdpersoon zelf steeds verder wegzakt in haar dementerende staat, is het laatste woord over haar erfenis nog niet gesproken. 
Het artikel in The Guardian is een mooi portret van The Iron Lady. Met als bonus een aantal uitspraken van bekenden over Thatcher. Deze is van haar geestverwant Ronald Reagan: "She is the best man in England."

Bron(nen):   The Guardian